Έξι αγνοούμενοι στην Καρδίτσα – 885 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί!

Έξι αγνοούμενοι στην Καρδίτσα – 885 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί!

Έξι άνθρωποι αγνοούνται στην Αγία Τριάδα και δεκάδες είναι εγκλωβισμένοι στα χωριά της Καρδίτσας που πλημμύρισαν από την κακοκαιρία Daniel. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση για την κακοκαιρία, ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις των εναέριων μέσων για των απεγκλωβισμό των κατοίκων. Μέχρι τώρα 885 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί. «Ξεκίνησαν πριν από λίγο οι πτήσεις με ένα Super Puma και 4 Bell του Πυροσβεστικού Σώματος και ακολουθούν ένα Super Puma κι ένα Bell των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο κ. Κικίλιας, ενώ ανέφερε πως χρησιμοποιούνται σωσίβιες λέμβοι που συνεχίζουν από χθες τους απεγκλωβισμούς. «Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία», είπε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την έκτακτη ενημέρωση στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πιο δύσκολο πεδίο βρίσκεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας καθώς έχει πλημμυρίσει ο Ληθαίος ποταμός και έχει σπάσει το φράγμα στο Προάστιο. Είναι αποκλεισμένα τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά καθώς τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος.

«Από την πολιτική προστασία επιχειρούν συνολικά 195 οχήματα και 480 άτομα. Επιχειρισιακά το δύσκολο σημείο εντοπίζεται κατά μήκος των Τρικάλων και Καρδίτσας. Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων. Αγνοούνται έξι άτομα. Το νερό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χρησιμοποιούνται ειδικές λέμβοι που επιχειρούν για τους απεγκλωβισμούς. Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν πριν λίγο τις πτήσεις με super Puma. Θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει μέσο ή προσπάθεια που δεν έχει γίνει. Η σταδιακή βελτίωση της κακοκαιρίας επιτρέπει να προχωρήσουμε επιχειρησιακά. Κουράγιο και δύναμη σε όλους», είπε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος είπε:

«Όλες οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε επιφυλακή στο πλαίσιο του σχεδίου Ξενοκράτης και επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές. Είναι ήδη στις περιοχές 11 μηχανήματα, πάνω από 25 -30 λέμβοι και μεταβαίνουν και άλλες. Σε ετοιμοτητα βρίσκονται επτά ελικόπτερα, κλιμάκια έχουν σπεύσει σε σημεία που έχουν πέσει γέφυρες στη Μαγνησία και στο Μουζάκι, ενώ επιχειρούν να συγκρατήσουν και αυτές που καταστρέφονται. Είμαστε δίπλα στους πολίτες από την πρώτη στιγμή και αυτή είναι μια από τις αποστολές μας, να συνδράμουμε την κοινωνία με το σύνολο των δυνάμεών μας».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς ανέφερε πως έχουν γίνει 4.800 κλήσεις στην Πυροσβεστική από πολίτες ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 1.600 αντλήσεις υδάτων και 885 διασώσεις. Περιοχές όπου εστιάζονται οι δυνάμεις των πυροσβεστών είναι η Αργολίδα, το Πόρτο Χέλι, η Νέα Επίδαυρος και η Νεάπολη Λακωνίας καθώς και η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και η Λάρισα.

Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 195 συνεργεία με 480 προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα.

Κακοκαιρία Daniel: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus

To ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος» ενεργοποιήθηκε, έτσι ώστε να καταγραφούν οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και ειδικότερα, η Θεσσαλία, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για τη διαχείρισης κρίσεων, Μπάλας Ουζβάρι ερωτηθείς σχετικά.

«Δυστυχώς πηγαίνουμε από τη μία φυσική καταστροφή στην άλλη στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν είναι οι φωτιές, αλλά πλημμύρες. Παρακολουθούμε πολύ στενά. Λάβαμε αίτημα από την Ελλάδα για την ενεργοποίηση του συστήματος «Κοπέρνικος».

Αυτό έγινε πριν από δύο ημέρες και φυσικά παρέχουμε δορυφορικές εικόνες έτσι ώστε να μπορέσουν οι αρχές να καταγράψουν την περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες και εδώ αναφέρομαι στην Θεσσαλία» σημείωσε. Τόνισε τέλος ότι θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια εάν χρειαστεί.