Φωτιές: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη η Ρόδος!

Φωτιές: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη η Ρόδος!

Εκκένωση του χωριού Λούτσες στην Κέρκυρα, ενώ για τρίτη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα του νησιού, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023. Στο σημείο επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι, ενώ κάνουν ρίψεις και ελικόπτερα. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στάχτες και καταστροφή στην Κέρκυρα!

Για ένατη μέρα μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο, η οποία έχει κάνει στάχτη τεράστια έκταση του νησιού. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι εξαιρετικά δύσκολες και οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται σήμερα στα χωριά Μαλώνα, Βάτι και Γεννάδι. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έξι δημοτικές ενότητες του νησιού.

Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου.

Με τις νέες αποφάσεις, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι και άρχισε να κατευθύνεται προς Λαχανιά και Μεσσαναγρό, όμως δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το 112.

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις νερού από αέρος, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις που παίρνουν γρήγορα τεράστιες διαστάσεις.

Κέρκυρα: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς

Και στην Κέρκυρα η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με συνεχείς αναζωπυρώσεις, κυρίως στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, όμως οι ισχυροί άνεμοι, που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση δε βοηθούν το έργο της κατάσβεσης.

Οι εναέριες εικόνες που έδειξε η ΕΡΤ αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής. Σπίτια έχουν καταστραφεί και ολόκληρο το δάσος έχει γίνει στάχτη, ενώ σε κάποια σημεία ακόμα υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Χθες, οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς λόγω των ανέμων, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν τα χωριά Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι, Απραός και Καλαμάκι.

Φωτιά: Καλύτερη η εικόνα στην Κάρυστο

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς υπάρχουν στην Κάρυστο, όμως η εικόνα φαίνεται να είναι καλύτερη.

Σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος φωτιά

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα για έξι περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για σήμερα προβλέπεται: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Κρήτης

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

πηγή:star.gr