Ναυάγιο με μετανάστες στην Πύλο: Αυξήθηκε σε 59 ο αριθμός των νεκρών – Φόβοι για εκατοντάδες αγνοουμένους!

Ναυάγιο με μετανάστες στην Πύλο: Αυξήθηκε σε 59 ο αριθμός των νεκρών – Φόβοι για εκατοντάδες αγνοουμένους!

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με δεκάδες νεκρούς μετανάστες, μεταφορά των διασωθέντων στο λιμάνι της Καλαμάτας, Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/EUROKINISSI)

Ανείπωτη τραγωδία με μετανάστες στην Πύλο – Στην Καλαμάτα μεταβαίνει η Σακελλαροπούλου!

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών του ναυαγίου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, 59 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί, ενώ έντονοι είναι οι φόβοι για εκατοντάδες αγνοουμένους. Στην αρχική ενημέρωση από το Λιμενικό οι νεκροί ανέρχονταν σε 17.

Φόβος όλων είναι πως ο τραγικός αριθμός θα αυξηθεί περισσότερο τις επόμενες ώρες, καθώς πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από το Λιμενικό, αναφέρουν πως πάνω στο σκάφος, επέβαιναν έως και 500 άτομα – ίσως και περισσότερα. Οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό, σύμφωνα με μαρτυρίες φέρονται να κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης – Στην Καλαμάτα η Σακελλαροπούλου 104 μετανάστες έχουν διασωθεί, με τις έρευνες να συνεχίζονται.

100 από τους διασωθέντες μετανάστες έφτασαν νωρίς το μεσημέρι στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου μεταβαίνει και η πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένδειξη συμπαράστασης.

4 μετανάστες, έχουν μεταφερθεί με Super Puma στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν κάποια παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι σοβαρά. Κανείς τους δεν μιλάει αγγλικά.

Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό τους κανείς εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Επειδή ο αριθμός των επιβαινόντων παραμένει αδιευκρίνιστος, εκφράζονται φόβοι για πολλούς αγνοούμενους και συνεχίζεται η έρευνα.

Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.

Πώς ναυάγησε το αλιευτικό σκάφος

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ (Λιβύη) με προορισμό την Ιταλία.

Οι ελληνικές Αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 02:30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σ’ επιφυλακή τα νοσοκομεία της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.

Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Πηγή: in.gr