Λάρισα: Αυτοψία Τσίπρα στο «κέντρο τηλεδιοίκησης» – Βρήκε ένα… γιαπί (φωτo)

Λάρισα: Αυτοψία Τσίπρα στο «κέντρο τηλεδιοίκησης» – Βρήκε ένα… γιαπί (φωτo)

Ένα… γιαπί βρήκε στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης της Λάρισας ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, τόνιζαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι είναι τοποθετημένος από τον Σεπτέμβριο του 2022 και μάλιστα επιμένουν πως λειτουργούσε μέχρι και πριν μία ώρα πριν το δυστύχημα.

Πρόκειται για το ίδιο Κέντρο Τηλεδιοίκησης, για το οποίο η κυβέρνηση και διά των υπουργών Γεραπετρίτη και Οικονόμου, αλλά και σήμερα του αρμόδιου Υπουργού κ. Καραμανλή στην Επιτροπή της Βουλής, ισχυρίζεται ψευδώς πως «λειτουργούσε πλήρως», αποδίδοντας το δυστύχημα αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. «Γιατί 20 μέρες λένε ψέματα πως λειτουργούσε το Κέντρο Τηλεδιοίκησης Λάρισας, που είναι γιαπί από το καλοκαίρι του 2019;» τόνισε μεταξύ άλλων από τη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε σήμερα στο σημείο και μαζί με μηχανοδηγούς και σταθμάρχες επισκέφθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Τσίπρας συζήτησε με εργαζόμενους, μηχανοδηγούς και σταθμάρχες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και για τις δικλείδες ασφαλείας που υπήρχαν μέχρι το 2019 και οι οποίες εν συνεχεία είτε απαξιώθηκαν είτε καταργήθηκαν. Εκεί, επιβεβαιώθηκε πως το Κέντρο Τηλεδιοίκησης της Λάρισας, το οποίο «έβλεπε» την κίνηση των τρένων από το Δομοκό μέχρι το Πλατύ -μέσα σε αυτό είναι και το σημείο του δυστυχήματος- και που λειτουργούσε ως τον Ιούλιο του 2019, έχει καταστραφεί πλήρως και μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Μετά την περιοδεία του, ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αλήθεια και η δικαιοσύνη δεν είναι ένας στόχος ενός κόμματος. Είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Και πρώτα από όλα εκείνων, που με τόσο τραγικό και απροσδόκητο τρόπο έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με ψέματα να συγκαλύψει τις ευθύνες της. 57 αδικαχαμένες ζωές όμως ζητούν απαντήσεις. Γιατί ο σταθμός τηλεδιοίκησης της Λάρισας, που τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Ιούλιο του 2019 μετά από μία πυρκαγιά, δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, δεν ξαναλειτούργησε ποτέ και είναι σήμερα αυτό το γιαπί; Αν λειτουργούσε δεν θα είχε συμβεί το μοιραίο.

Γιατί εδώ και 20 μέρες, οι υπεύθυνες φωνές της κυβέρνησης λένε ψέματα ότι δήθεν όλα λειτουργούσαν κανονικά; Η αλήθεια πρέπει να βγει στο φως. Είναι ευθύνη όλων μας να βγει στο φως.

Η συγκάλυψη της αλήθειας αποτελεί ύβρη απέναντι στους ανθρώπους που άδικα έχασαν τη ζωή τους. Και βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξίσου σημαντικά με τις ευθύνες της για την εγκατάλειψη κάθε δικλείδας ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου, που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών». Την ίδια ώρα, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής επέμενε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι και υπάρχει τηλεδιοίκηση και ότι φταίει ο σταθμάρχης:

«Αναφέρουν ότι στον σταθμό Λάρισας δεν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης. Δεν ισχύει. Διέθετε τοπικό σύστημα. Είναι τοποθετημένος από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ήταν σε λειτουργία μέχρι και μια ώρα πριν το δυστύχημα. Το 2019 ο σταθμός της Λάρισας δεν ήταν λειτουργικός με τηλεδιοίκηση. Ο σταθμάρχης και μπορούσε και έπρεπε να χαράξει τη διαδρομή ηλεκτρονικά. Δυστυχώς δεν το έκανε, το έκανε χειροκίνητα. Ξέχασε σε λάθος θέση το κλειδί.»

Έκανε μάλιστα λόγο για «ανακρίβειες και ψεύδη», ενώ σημείωσε πως μεταξύ των σταθμών που παραδίδονται την τελευταία 3ετία με σύστημα τηλεδιοίκησης είναι και ο σταθμός της Λάρισας. Αυτό προκύπτει από το σχετικό πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής.

Πριν λίγες μέρες, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε πει σχετικά:

«Θέλω να καταγραφεί ρητά, στα πρακτικά. Το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε απολύτως. Όλη εκείνη την ημέρα όλες οι δρομολογήσεις αμαξοστοιχιών έγιναν με αυτόματη χάραξη, μέσω του κέντρου τηλεδιοίκησης. Λειτουργούσε στο ακέραιο. Αυτό το οποίο δυστυχώς συνέβη ήταν ότι ο συγκεκριμένος σταθμάρχης επέλεξε, αντί να κάνει την αυτόματη χάραξη, που προφανώς θα είχε προλάβει το κακό, να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση. Και εκεί συνέβησαν μια σειρά, μια αλληλουχία από τραγικά γεγονότα τα οποία σωρευτικά οδήγησαν στο να έχουμε το δυστύχημα».