«Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται» – Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία!

«Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται» – Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία!

Τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο ΠΝ του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων "ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ", Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Τα σύνορά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα»

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλάκατου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

«Τα νερά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η ιστορία διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει ατα σύνορα τιμωρείται».

«Είναι πολλά τα μηνύματα που στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού. Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός του δηλώνει ότι τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά το σαφές μήνυμα των ΗΠΑ για τα ελληνικά νησιά και τη στρατιωτικοποίησή τους.

Όπως τόνισε, η κατασκευή της πυραυλάκατου από ελληνικά χέρια δηλώνει ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα ναυπηγεία στον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα.

«Θωρακίζουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας ενώ πάνω από όλα το ίδιο το όνομα του πλοίου θα διαλαλεί ότι η πατρίδα μας μένει πιστή στην αρχή οι ήρωες γεννούν νέες ήρωες», σημείωσε.

«Η πυραυλάκατος θα ταξιδεύει παντού την αλήθεια της ιστορίας, ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο, σε μια ιερή αποστολή στην οποία θα ενταχθούν τρεις φρεγάτες Belharra και 4 ανανεωμένες ΜΕΚΟ. Το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται πιο ισχυρό, όπως και η Πολεμική Αεροπορία, με τα Rafale και τα αναβαθισμένα F-16 Viper, όπως και ο Στρατός εκσυγχρονίζει με σχέδιο το δυναμικό του», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το επαναλαμβάνω: τα προβλήματα λυνονται ειρηνικά και με γνώμοντα το Διεθνές Δίκαιο και είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες στους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού: «Για τη στάση σας, σας ευγνωμονεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, οι οποίοι κλείνουν τα αυτιά τους σε πυροτεχνήματα και απειλές, ακούγοντας μόνο τη φωνή της δικαιοσύνης και της ιστορίας που διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει ατα σύνορα τιμωρείται και ότι στον 21ο αιώνα δε χωρούν αυτοκρατορικά οράματα και δεν έχουν θέση επίδοξοι ταραχοποιοί».

Τα χαρακτηριστικά της ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ

Μήκος: 61.9m

Πλάτος: 9.5m

Βύθισμα: 2.8m

Εκτόπισμα: 670 tn

Μέγιστη Ταχύτητα: 34.5knots

Αυτονομία: Πάνω από 1000 ν.μ.

Οπλισμός:

Οκτώ (8) Κ/Β EXOCETMM40 BLK2 / Blk3

Ένα πυροβόλο 76mm / 62 SRGM OTO-MELARA

Δύο (2) ΠΒ 30mmOTOBREDA

Αντιβληματικό (CIWS) Σύστημα: GMLSRAM με 21 Κ/Β

Πρόωση: Τέσσερις κύριες μηχανές MTU με μέγιστη ιπποδύναμη 5790HPανα μηχανή.

Πλήρωμα: 45 άτομα

Η ΤΠΚ «Βλαχάκος» φέρει το όνομα του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, ο οποίος μαζί με τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση και μαζί με τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό «έπεσαν» το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996, στα Ιμια.