Τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό – Ποιοι και γιατί πρέπει να κάνουν 4η δόση!

Τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό – Ποιοι και γιατί πρέπει να κάνουν 4η δόση!

Την έγκριση για χρήση δύο εμβολίων κατά της COVID-19, των πρώτων που έχουν προσαρμοστεί ειδικά για μεταλλάξεις του κορωνοϊού, έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Πρόκειται για ειδικά προσαρμοσμένα εμβόλια της σύμπραξης BioNTech-Pfizer (Comirnaty) και της εταιρείας Moderna (Spikevax), ειδικά για την υποπαραλλαγή ΒΑ/1 της παραλλαγής Όμικρον.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σε δηλώσεις τις στο MEGA, τόνισε πως «Ο FDA έχει εγκρίνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τόσο όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer όσο και το εμβόλιο της Moderna.

Το εμβόλιο της Pfizer είναι από 12 ετών και άνω και της Moderna, από 18 και άνω. Έγινε η έγκριση και θα ξεκινήσουν σιγά σιγά οι διαδικασίες, για να μπορούν να πουν στις ομάδες που πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν το εμβόλιο, και για να εισηγηθεί η επιτροπή εμβολιασμού, πότε πρέπει να το κάνουν. Επομένως, η επιτροπή εμβολιασμού που θα ξεκινήσει από την Αμερική, να δώσει τις οδηγίες του εκεί, να πουν ποιες ομάδες θα το ξεκινήσουν, πότε θα το κάνουν, γιατί και ηλικιακά πρέπει να ξεκινήσει αυτό για το ποιες ομάδες θα ξεκινήσουν».

«Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τη 4η δόση στην Ελλάδα»

«Υπολογίζουμε το εμβόλιο να έρθει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να εισηγηθούν και μετά ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ενημερωθεί ο κόσμος. Υπολογίστε Οκτώβρη, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ξεκινήσουμε και στην Ελλάδα, να ενημερωθεί ο κόσμος και οι ομάδες που πρέπει να το κάνουν», εξήγησε η Ματίνα Παγώνη.

Όσον αφορά το γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε ξανά η κ. Παγώνη τόνισε πως «αυτό το εμβόλιο, είναι για την Όμικρον και ιδιαίτερα για τις υποπαραλλαγές 4 και 5. Αυτό το εμβόλιο θα σταματήσει την βαριά νόσηση και τους θανάτους που θα μπορεί να υπάρξουν σε άτομα, ιδιαίτερα, που έχουν υποκείμενα νοσήματα και κάνουν γρήγορα επιπλοκές.

Στον υπόλοιπο πληθυσμό, προλαβαίνει και ενισχύει τον οργανισμό με αντισώματα, ούτως ώστε εάν κάποιος νοσήσει να το περνάει τόσο απλά που να μην χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αυτός είναι ο ρόλος του επικαιροποιημένου. Όλα αυτά χρειάζονται τον χρόνο τους, και την κατάλληλη ενημέρωση προκειμένου να πειστεί ο κόσμος, να πάει να το κάνει».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακόμα έναν χειμώνα με την COVID-19»

Σε δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε πως τα νέα προσαρμοσμένα εμβόλια θα ενισχύσουν την προστασία για τους πολίτες ενόψει του φθινόπωρου και του χειμώνα και του κινδύνου νέων κυμάτων μολύνσεων. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακόμα έναν χειμώνα με την COVID-19», είπε.

Όπως εξήγησε η κ. Κυριακίδου, η Κομισιόν θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς για την επίσημη έγκριση της κυκλοφορίας των τροποποιημένων εμβολίων, τα οποία όπως είπε «προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικές δόσεις που στοχεύουν τον αρχικό ιό και την υποπαραλλαγή BA.1».

«Έχουν αναπτυχθεί για να προσφέρουν αυξημένη, ευρύτερη προστασία κατά των σημερινών και μελλοντικών παραλλαγών» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η επιστημονική αξιολόγηση του ΕΜΑ και για ειδικά προσαρμοσμένα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον, και υπενθυμίζοντας πως τα συμβόλαια με τις εταιρείες παραγωγής έχουν ήδη τροποποιηθεί έτσι ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε δόσεις. Κάλεσε ακόμα όλα τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν τα νέα εμβόλια στις εκστρατείες εμβολιασμού.

«Όποιος δικαιούται εμβόλιο ή ενισχυτική δόση θα πρέπει να το λάβει το συντομότερο δυνατόν. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, όμως η γρήγορη ανάπτυξη και προσαρμογή των εμβολίων ως απάντηση στον ιό αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην σύγχρονη ιστορία της ιατρικής» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως τα δύο τροποποιημένα εμβόλια μπορούν να παράξουν ισχυρή ανοσοποιητική ανταπόκριση κατά της υποπαραλλαγής BA.1 σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Τα τροποποιημένα εμβόλια είναι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των παραλλαγών από τα αρχικά εμβόλια.