Συναγερμός για το φυσικό αέριο – Το Plan B της Ελλάδας!

Συναγερμός για το φυσικό αέριο – Το Plan B της Ελλάδας!

Σε επιφυλακή η Ευρώπη για την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

Στη σκιά της ρωσικής απειλής για κλείσιμο της στρόφιγγας παροχής φυσικού αερίου συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως υπάρχει επάρκεια αερίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαραντάκου, κυβερνητικά στελέχη έχουν επιδοθεί από το πρωί σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της αγοράς καθώς τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας τονίζουν πως στην Ελλάδα

το ποσοστό ανησυχίας πρέπει να είναι το χαμηλότερο.

Το ελληνικό Plan B για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Την επάρκεια φυσικού αερίου στην χώρα μας υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη καθώς:

Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.

Το σενάριο διακοπής του Ρωσικού Φυσικού αερίου θα μονοπωλήσει τη συζήτηση του Eurogroup

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά στις Βρυξέλλες «το θέμα της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου δεν είναι επισήμως στην ατζέντα, θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα μονοπωλήσει τη συζήτηση του Eurogroup.»

«Το σκηνικό είναι ανησυχητικό γιατί συνδυάζει ενεργειακή κρίση, και άρα χαμηλή ανάπτυξη, αλλά και πληθωρισμό. Αυτό που ανησυχεί τους υπουργούς είναι το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη, κάτι που θα επηρεάσει με τη σειρά της τα δημοσιονομικά για το 2023, δηλαδή τους προϋπολογισμούς της κάθε χώρας.

Γιατί ναι μεν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι σε αναστολή για το 2023, αλλά τα εθνικά ταμεία θα δεχθούν μεγάλες πιέσεις. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, την Πέμπτη η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις νέες της οικονομικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, ενώ την επόμενη εβδομάδα, θα παρουσιάσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια» εξήγησε η Μαρία Ψαρά. Ιταλία: Η Gazprom μείωσε κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς τη χώρα Ταυτόχρονα όπως ανακοίνωσε ο Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni, η ρωσική Gazprom μείωσε σήμερα κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Πιο αναλυτικά, ο ιταλικός όμιλος ενέργειας ανακοίνωσε ότι «η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».

Ο όμιλος Eni πρόσθεσε ότι θα δώσει επιπλέον στοιχεία σε περίπτωση νέας και ουσιαστικής μείωσης της ροής.