Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Έως 710 ευρώ η επιδότηση!

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Έως 710 ευρώ η επιδότηση!

Ανοίγει 21/6 η πλατφόρμα – Πώς θα κάνετε αίτηση

Ανοίγει αύριο Τρίτη 21/6 η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Δείτε ποιες συσκευές μπορείτε να αντικαταστήσετε με την επιδότηση, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε. Επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Χωρίς δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από αύριο 21 Ιουνίου έως και 5 Ιουλίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50 % για αγορά καινούργιων και θα κυμαίνεται από 135 ευρώ και θα φτάνει τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής.

Δικαιούχοι είναι όλοι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως εισοδήματος για κύριες ή μη κατοικίες. Ευάλωτα νοικοκυριά, ΑμΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτούνται επιπλέον. Όσοι δεν επιλεγούν λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα μείνουν επιλαχόντες, ώστε αν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού να επιλεγούν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η πλατφόρμα θα ανοίξει με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Αύριο Δευτέρα 21/6 θα ανοίξει για όσους έχουν ΑΦΜ σε 1 και 2, μεθαύριο 22/6 για όσους έχουν 3 και 4 κ.ο.κ.

Η συγκεκριμένη επιδότηση αφορά την ανακύκλωση παλαιότερων λευκών συσκευών και συγκεκριμένα ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά.

Από το πρόγραμμα, αναμένεται να οφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και να ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές. Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με σύστημα μοριοδότησης με τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες ΑμεΑ να έχουν αυξημένη μοριοδότηση.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Βήμα βήμα η διαδικασία

Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Για την αίτηση απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

Μπορεί να υποβάλλεται μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία, είτε κύρια είτε εξοχική. Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, θα μπορούν να υποβάλουν οι δύο γονείς έως δύο χωριστές αιτήσεις για διαφορετική, ωστόσο, κατοικία ο καθένας. Ωστόσο, η κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, θα πρέπει να ταυτίζεται με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλιά.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λάβει στο κινητό του τον κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση. Με αυτόν, θα μπορεί να πηγαίνει στο κατάστημα για να αγοράσει τις νέες συσκευές.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει και να παραδώσει τις παλιές συσκευές για ανακύκλωση.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code, όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιες συσκευές αφορά

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Όπως αναφέρεται στον οδηγό του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονται πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία, η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Ειδικά για τα κλιματιστικά:

Γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που αφορούν τα κάτωθι ψυκτικά υγρά:

R22

R407C

R410A

Ειδικά για την περίπτωση των ψυγείων και καταψυκτών:

Γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακέςοδηγίες:

92/75/22.09.92 με εφαρμογή από το 1993

94/2/21.01.94 μ εφαρμογή από το 1995

1060/2010/28.09.10 με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και της βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει:

Στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση

Στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλαιά συσκευή