Μητσοτάκης: Εύχομαι η ρητορική της Τουρκίας να μην εκφραστεί στο πεδίο!

Μητσοτάκης: Εύχομαι η ρητορική της Τουρκίας να μην εκφραστεί στο πεδίο!

Θεωρεί πιθανό ένα νέο κύμα πανδημίας κορωνοϊού το φθινόπωρο!

 

 

 

«Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας νέο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία εντείνει τις προκλήσεις.

«Είχα την εντύπωση, μετά τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως.

Δυστυχώς, η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση. Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και τη δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα. Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δε μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα, αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση».

«Πιθανό ένα νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο»

«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή», που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα.

Όπως τόνισε, «είναι πιθανό το φθινόπωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιου είδους νέο κύμα που θα πλήξει κυρίως τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους. Τα μέτρα δε θα είναι οριζόντια και θα περιμένουμε τις υποδείξεις της Επιτροπής για τις ηλικίες στις οποίες θα πρέπει να γίνει η τέταρτη δόση εμβολίου».

Όσον αφορά τον απολογισμό της διαχείρισης της πανδημίας μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να γίνει με αληθινά στοιχεία και όχι στο πλαίσιο κομματικών αντιπαραθέσεων.

«Η χώρα μας ήταν στην 12η θέση και αυτό δεν αμφισβητείται, σε μια χώρα που έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό, καθώς έχει δημοσιευθεί και στα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά του κόσμου. Είναι απαράδεκτο και ψέμα να λέμε ότι είμαστε πρώτοι σε θανάτους», σημείωσε.

Το ΕΣΥ και ο νέος νοσοκομειακός χάρτης

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο νοσοκομειακό χάρτη, μια μεταρρύθμιση που – όπως είπε – ήδη δρομολογείται για τη δεύτερη τετραετία, εάν κερδίσει τις εκλογές.

«Το ΕΣΥ πάσχει σε όλα. Είμαστε κάτω από μέσο όρο στην ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να υπάρξει μία κοινή συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κάποιες βασικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

«Παραδείγματος χάριν, έχουμε δύο περιφερειακά νοσοκομεία που υπολειτουργούν και τα δύο. Αυτές είναι παθογένειες που πρέπει να διορθωθούν. Προφανώς και θα ξεβολευτούν κάποιοι, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν νοσοκομεία που προσφέρουν μέτριες παροχές στους πολίτες», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας είπε πως το σχέδιο για την επόμενη τετραετία έχει τέσσερις πυλώνες. «Πρώτον είναι η πρόληψη, καθώς θα παρουσιάσουμε σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για μαστογραφία άνω των 50. Δεύτερον οι οριζόντιες πολιτικές δημόσιας υγείας (κάπνισμα, αλκοόλ, άσκηση, σωματικό βάρος, ποιοτική διατροφή, ψυχική υγεία, που είναι βόμβα ειδικά για τους εφήβους. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Υγεία, ήδη προχωρά ο προσωπικός γιατρός καθώς και ο νέος νοσοκομειακός χάρτης και τελευταίος πυλώνας είναι η Ψηφιακή Υγεία», τόνισε.

Για φωτιά στη Βούλα: Δε θα δεχτώ διαστρέβλωση των στοιχείων

Αναφερόμενος στη φωτιά στη Βούλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες φωτιές, αλλά αντιμετωπίστηκε και με ομοβροντία κατηγοριών από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Έχει ξεπεράσει τα όρια, με μηδενιστική κριτική. Για όσα γίνονται φταίει πάντα ο Μητσοτάκης. Δε θα δεχτώ διαστρέβλωση των στοιχείων και ψέματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα εξαντλήσω την τετραετία»

«Το γεγονός ότι φτάνουμε στο τέλος της θητείας δεν είναι άλλοθι για να ρίξουμε ρυθμούς», είπε ξεκαθαρίζοντας, για μία ακόμη φορά, πως δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

«Είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη τοξικότητα και διάλογο με κραυγές και κατηγορίες τους επόμενους 12 μήνες», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «θα εξαντληθεί η τετραετία γιατί αυτό ορίζει η θεσμική τάξη».

Για ακρίβεια: Θα συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών όσο διαρκεί η κρίση

O πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τη στήριξη των για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας.

«Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία, αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την επιδότηση καυσίμων, το Fuel Pass, ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς».