Μάσκα: Μπορεί να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους τον Ιούνιο!

Μάσκα: Μπορεί να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους τον Ιούνιο!

Φρένο από Πλεύρη – Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία

 

 

Από 1η Μαΐου ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς ξεκινά η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Ωστόσο δε θα αποχωριστούμε ακόμα τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, ενώ πιθανόν να την κρατήσουμε και τον Ιούνιο.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα κρίνει και τις αποφάσεις από τον Ιούνιο και μετά.

«Δεν το ξέρουμε πότε θα καταργηθεί η μάσκα. Μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο.

Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι για το Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο», είπε.

Όπως εξήγησε, το σχέδιο της κυβέρνηση για χαλάρωση των μέτρων από 1η Μαΐου έως και 31 Αυγούστου θα προσδιοριστεί με συγκεκριμένα πρωτόκολλα μετά από εισήγηση που θα κάνει η επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα.

«Ορισμένα μέτρα θα ανασταλούν όπως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης», τόνισε ο κ. Πλεύρης

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού για όλον τον πληθυσμό από το φθινόπωρο, ο υπουργός απάντησε ότι γι’ αυτό το θέμα θα απαντήσει το ECDC.

Όπως είπε, στόχος είναι ένα ετήσιο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ωστόσο εάν δεν έχει παρασκευαστεί εγκαίρως από τις εταιρείες, πιθανόν να χρειαστεί μια τέταρτη ενισχυτική δόση.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα μαθητές κι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα σχολεία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test. Πλέον έλεγχος θα γίνεται μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα.

Έτσι, μετά το Πάσχα θα ισχύουν τα εξής σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων:

Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση της μάσκας, το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και την υγιεινή των χεριών συνεχίζουν να ισχύουν.

Όταν γυρίσουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο, τα παράθυρα των τάξεων θα μένουν ανοιχτά συνεχώς, πρακτική που ενθαρρύνεται από τον καλό καιρό.

Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά σημεία και συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών (πυρετός, συνάχι, κακοδιαθεσία) το πρωί πριν πάνε σχολείο.

Επίσης σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα εξόδου από την πανδημία. Η άρση των μέτρων θα γίνει σε δύο φάσεις, από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα εισηγηθούν σε ποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ακόμα κι όλο το καλοκαίρι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανότατα αυτό θα συμβεί σε σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς, κομμωτήρια και φαρμακεία.

Ωστόσο από 1η Μαΐου τα περισσότερα μέτρα για την πανδημία θα αποτελούν παρελθόν.

Πιο αναλυτικά:

Από 1η Ιουνίου καταργείται η χρήσης μάσκας για εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, η μάσκα αναμένεται να διατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εξαιρέσεις θα διευκρινιστούν στις επόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Προαιρετική θα παραμείνει η χρήση μάσκας στα εμπορικά καταστήματα, εστίαση, διασκέδαση και πιθανώς στα σούπερ μάρκετ και τους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, από την 1η Μαΐου σταματά η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για πρόσβαση σε όλους τους χώρους, είτε κλειστούς, είτε ανοιχτούς.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση διενέργειας τεστ, όπου απαιτούνταν.

Από την 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως τις 31 Αυγούστου 2022 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι από 15 Απριλίου δεν ισχύει το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.