Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις – Άγνωστο το αποτέλεσμα!

Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις – Άγνωστο το αποτέλεσμα!

In this photo provided by Turkish Presidency, Turkish President Recep Tayyip Erdogan, left, welcomes the Russian, right, and Ukrainian delegations ahead of their talks in Istanbul, Turkey, Tuesday, March 29, 2022. The first face-to-face talks in two weeks between Russia and Ukraine were due to start Tuesday, raising flickering hopes of an end to a war that has ground into a bloody campaign of attrition. (Turkish Presidency via AP)

Σε ψυχρό κλίμα οι συζητήσεις στο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη!

«Το δεύτερο θέμα είναι η κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε.

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 14:30 στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς για την κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση μία ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα.

«Οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, περατώθηκαν», ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.

Δεν είναι σαφές αν αυτές θα συνεχιστούν για μια δεύτερη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη, αν προέκυψε κάποια προσέγγιση, ή αν υπήρξε ρήξη ανάμεσα στους απεσταλμένους των δύο εμπολέμων.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων η Ουκρανία έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας και της οργάνωσης κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαίλο Ποντόλιακ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι η κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε.

«Ένα άλλο πρόβλημα είναι η κλιμάκωση του πολέμου, περιλαμβανομένης της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Σύμφωνα με τον Guardian η Μόσχα φέρεται να παραπονέθηκε στην ουκρανική αντιπροσωπεία για τη φερόμενη κακοποίηση Ρώσων αιχμαλώτων.

Σύμφωνα με δύο πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετείχε και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη των αντιπροσωπειών δεν αντάλλαξαν καν χειραψία.

Ουκρανία: Ο Ερντογάν είπε στις δύο πλευρές ότι όλοι περιμένουν σήμερα καλά νέα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τις δύο αντιπροσωπείες δηλώνοντας ότι έχουν «νόμιμες ανησυχίες», ενώ τόνισε ότι «εναπόκειται και στις δύο πλευρές να τερματίσουν αυτή την τραγωδία». «Εναπόκειται και στις δύο πλευρές να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία. Η επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης το συντομότερο δυνατό είναι προς το συμφέρον όλων.

Πιστεύουμε ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες», τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι «η παράταση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», την ώρα που δέκα εκατομμύρια άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις εντολές των ηγετών σας, έχει δημιουργήσει ελπίδες για ειρήνη», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς», κατέληξε.

Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με Μόσχα και με Κίεβο, αναλαμβάνοντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας.

Όμως ο εκπρόσωπός του, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πριν λίγες ώρες ότι οι ρωσικές απαιτήσεις είναι «μαξιμαλιστικές» και «μη ρεαλιστικές».