Ουκρανία: Έπεσε το Κίεβο – Πληροφορίες για πυρά κοντά σε κυβερνητικά κτίρια!

Ουκρανία: Έπεσε το Κίεβο – Πληροφορίες για πυρά κοντά σε κυβερνητικά κτίρια!

A fire-fighter inspects the damage at a building following a rocket attack on the city of Kyiv, Ukraine, Friday, Feb. 25, 2022. (AP Photo/Emilio Morenatti)

«Φτιάξτε μολότοφ», λέει η ουκρανική κυβέρνηση στους πολίτες

Το Κίεβο έπεσε. Με ένα tweet Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα και επιχειρούν. Σύμφωνα με το Associated Press πυρά ακούγονται κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην καρδιά του Κιέβου. Σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία και να διαπραγματευτεί την ουδετερότητα του Κιέβου, αλλά πρέπει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι Ρώσοι βρίσκονται στο βόρειο προάστιο Ομπλόνσκι, 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και την ουκρανική Βουλή.

Καλεί μάλιστα τους κατοίκους να φτιάξουν βόμβες μολότοφ για να αμυνθούν και τα γυναικόπαιδα να σπεύσουν στα καταφύγια.

«Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

«Ειρηνικοί πολίτες – Να προσέχετε. Μην βγαίνετε από το σπίτι σας», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.

Ουκρανία: Από νωρίς το πρωί είχε αρχίσει το σφυροκόπημα του Κιέβου

Από νωρίς το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα ακούγονταν εκρήξεις. Το Κίεβο ήταν περικυκλωμένο από ρωσικά στρατεύματα.

Ο ουκρανικός στρατός ανατίναξε γέφυρες στην πόλη για να καθυστερήσει την επέλαση των Ρώσων και να κερδίσει χρόνο, ώστε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε στα καταφύγια, ενώ τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν από το κέντρο της πόλης.

Το σφυροκόπημα από αέρος ήταν ανελέητο με βαλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ.

Ουκρανία: Σκληρές μάχες και από εδάφους

Την ίδια ώρα αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονταν γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ, όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός ρωσικών τεθωρακισμένων.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του ουκρανικού στρατού στο Facebook, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε».

Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν.

«Μια τακτική μονάδα των δυνάμεων ασφαλείας ελέγχει το αεροδρόμιο Γκοστομέλ όπου είχαν διεισδύσει χθες αερομεταφερόμενες ρωσικές μονάδες», ανέφερε η ανάρτηση στο Facebook.

Ουκρανία: Αναμένουν επίθεση με τεθωρακισμένα

Από νωρίς το πρωί η Ουκρανία ανέμενε ότι η Ρωσία θα εισβάλει στο Κίεβο και από εδάφους με τεθωρακισμένα.

Σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών εκτίμησε ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μάλιαρ, προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα έφταναν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, μετά τους πρωινούς βομβαρδισμούς.