Στα Χανιά το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα!

Στα Χανιά το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα!

Σε καραντίνα ο Έλληνας που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική

Το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαιώθηκε σήμερα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, πρόκειται για Έλληνα πολίτη που ήρθε από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου. Κατά την άφιξή του έκανε rapid test στο αεροδρόμιο το οποίο βγήκε αρνητικό.

Την επόμενη ημέρα εμφάνισε ήπια συμπτώματα και έκανε καθημερινά rapid test, τα οποία έβγαιναν αρνητικά. Τελικά στις 29 Νοεμβρίου το rapid test βγήκε θετικό και το PCR test στο οποίο υπεβλήθη έδειξε ότι είναι ύποπτο κρούσμα για μετάλλαξη Όμικρον.

Κατόπιν εξειδικευμένων ελέγχων που έγιναν επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί ότι πράγματι πρόκειται για κρούσμα της νέας παραλλαγής.

Το κρούσμα βρίσκεται σε καραντίνα σπίτι του στα Χανιά. Έχει γίνει ιχνηλάτιση και δεν εντοπίστηκε άλλος θετικός. Ωστόσο όλα τα άτομα της ιχνηλάτισης έχουν μπει και αυτοί σε καραντίνα.

Ζαούτης: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε επίσης και στα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Όπως είπε, δε γνωρίζουμε ακόμα πολλά, όπως για το αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία.