«Παράθυρο» για νέα μέτρα σε ανεμβολίαστους πριν τα Χριστούγεννα!

«Παράθυρο» για νέα μέτρα σε ανεμβολίαστους πριν τα Χριστούγεννα!

Τζανάκης: Lockdown εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Κάθετα απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιβολής ενός γενικού lockdown o Θάνος Πλεύρης, αφήνοντας, όμως, ορθάνοικτη την πιθανότητα επιβολής και νέων μέτρων σε ανεμβολίαστους πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Η χώρα δεν πρόκειται να κλείσει. Το ΕΣΥ πιέζεται, αλλά αναπτύσσει συνεχώς τις κλίνες που χρειάζονται», είπε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα, που περιορίζουν την ομάδα που είναι πιο ευάλωτη, τους ανεμβολίαστους, σε συνδυασμό με τους περισσότερους ελέγχους, θεωρούμε ότι θα καταφέρουν να κρατήσουν την πανδημία», υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.

Όπως εξήγησε, τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν μετά από μία εβδομάδα και αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις με στόχο να έχουμε «ανοικτά» Χριστούγεννα.

Δε θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά η επιτροπή των ειδικών γνωμοδότησε ότι δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη για ιατρικούς λόγους, θα θεωρούνται ως πλήρως εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, σημείωσε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και δεν είχαν πιστοποιητικό από την Ελλάδα, θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι όπου και να έχουν εμβολιαστεί, αρκεί ο εμβολιασμός τους να έγινε με εμβόλιο που είναι εγκεκριμένο από τον EMA.

Εξάλλου, ο κ. Πλεύρης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν των υγειονομικών.

«Η κυβέρνηση ούτε επιθυμεί, ούτε σκέφτεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού», υπογράμμισε.

«Πριν πέντε χρόνια ξυπνούσα από τη διασωλήνωση»

Ο υπουργός Υγείας πριν από πέντε χρόνια είχε εισαχθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο με εικόνα σήψης και νοσηλεύτηκε στην εντατική υπό μηχανική υποστήριξη.

Με αφορμή αυτό, έκανε μία ανάρτηση στο twitter εξηγώντας ότι «κανένας δεν αξίζει να βρεθεί σε ΜΕΘ, όταν υπάρχει εμβόλιο που μας προστατεύει».

Την εκτίμηση ότι τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, εξέφρασε ο, Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και θα φρενάρουν την πορεία της πανδημίας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως, εάν δεν αποδώσουν, «θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown» .