Τα νέα μέτρα «πάγωσαν» τη Λάρισα!

Τα νέα μέτρα «πάγωσαν» τη Λάρισα!

Κρύος ο καιρός χθες στη Λάρισα… παγωμένη όμως και η κίνηση και στην εστίαση και στην αγορά της.

Η εικόνα των ασφυκτικά γεμάτων πεζοδρόμων και καφέ της πόλης άλλαξε δραματικά, όπως φαίνεται μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων που βάζουν προϋποθέσεις για διενέργεια rapid τεστ σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να εισέλθουν σε κάποιο εμπορικό κατάστημα ή στους μεικτούς χώρους των καφετεριών και εστιατορίων.

Τα νέα μέτρα μετρούν λίγα 24ωρα εφαρμογής, αλλά ήδη οι επιπτώσεις είναι αισθητές. Μια βόλτα χθες στο κέντρο ήταν αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος τη διαφορά συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.

Συναντήσαμε στην Κεντρική πλατεία την Κατερίνα και την Αλίκη να πίνουν το καφεδάκι τους σε πλαστικό καθισμένες σε ένα πεζούλι. Ο λόγος; Η μία από τις δύο δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, οπότε προτίμησαν να πιουν το καφεδάκι τους με αυτό τον τρόπο προκειμένου να αποφύγει τη διαδικασία του rapid test. «Εγώ έχω εμβολιαστεί αλλά η φίλη μου όχι. Για μένα δεν έχει και τόσο σημασία που θα βρεθούμε για να πιούμε το καφεδάκι μας» λέει η Κατερίνα που έχει εμβολιαστεί, ενώ η Αλίκη συμπληρώνει «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα έλεγα ότι θα το κάνω το εμβόλιο, αλλά όσο μπορώ θα το πάω πιο πίσω. Μέχρι τώρα ο καιρός ήταν καλός και είχαμε τη δυνατότητα. Τώρα με τα νέα μέτρα και με τον χειμώνα που έρχεται θα το προγραμματίσω άμεσα, καθώς δεν είναι και εύκολο για να κάνεις οτιδήποτε να τρέχεις για το τεστ».

Και σε άλλες πλατείες όμως τα πηγαδάκια με τον καφέ στο χέρι θύμιζαν τις εποχές της καραντίνας όπου ο κόσμος δεν είχε την επιλογή των ανοιχτών καταστημάτων. Τα νέα μέτρα όμως επηρέασαν και την αγοραστική διάθεση του κόσμου και παρότι διανύουμε την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων και οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις που φτάνουν και έως το 50%, οι καταναλωτές δεν ανταποκρίνονται. «Ο κόσμος που έρχεται στο κατάστημα είναι εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η κίνηση που περιμέναμε και φυσικά τα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο γι’ αυτό.

Όταν κάποιος χρειάζεται δύο τεστ την εβδομάδα γίνεται δυσκολότερο και φυσικά είναι και θέμα ψυχολογίας. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι η πτώση της κίνησης οφείλεται και στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Όταν κάθε σπίτι έχει και κάποιον να νοσεί, αυτό από μόνο του φτάνει για να περιοριστεί η κινητικότητα» εξηγεί ο υπεύθυνος κεντρικού καταστήματος υπόδησης στη Λάρισα.

Τα ίδια επαναλαμβάνει και η πωλήτρια σε κατάστημα ρούχων στον πεζόδρομο της Ερμού: «Ο κόσμος δεν έχει ψυχολογία αλλά ούτε και χρήματα. Φοβάται με όλα αυτά που ακούει. Μαζεύεται γιατί δεν ξέρει τι θα κληθεί να πληρώσει για ρεύμα, θέρμανση και φυσικά ακόμη και το έξοδο του τεστ είναι μέσα σε αυτά. Η αγορά χρειάζεται καλή ψυχολογία που αυτή τη στιγμή λείπει από τον κόσμο. Είναι δύσκολη και η κατάσταση με τον κορονοϊό».

Πάντως, παρά την παγωμένη ατμόσφαιρα στην αγορά, οι Λαρισαίοι δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα νέα μέτρα, κυκλοφορούν εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα πιστοποιητικά, αλλά και την απαιτούμενη υπομονή και κατανόηση, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται να γίνει ο έλεγχος προκειμένου να εισέλθουν σε κάποιο κατάστημα.

eleftheria.gr