Την ώρα που το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, η συζήτηση για τη διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού έχει φουντώσει, με φόντο και την τρίτη, αναμνηστική, δόση του εμβολίου που ήδη γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Το πιστοποιητικό νόσησης, ως γνωστόν, έχει διάρκεια 180 ημερών (6 μηνών).
Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «δεν προβλέπεται μέγιστη ισχύς για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς αυτό θα εξαρτάται από τα επιστημονικά στοιχεία που θα προκύψουν όσον αφορά το διάστημα για το οποίο προσφέρουν προστασία τα διάφορα εμβόλια».
Από την άλλη, ο κανονισμός, που διέπει το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα ισχύει για 12 μήνες, από 1ης Ιουλίου 2021.
Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τρεις μήνες πριν από τη λήξη ισχύος του κανονισμού.
Μαζί με αυτή την έκθεση, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει την παράταση του πιστοποιητικού COVID, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης όσον αφορά την πανδημία.
Θεμιστοκλέους: Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό έχει διάρκεια ενός έτους
Η συζήτηση για τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, φυσικά, και στην Ελλάδα.
Μετά το εξάμηνο, από τον δεύτερο εμβολιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, είτε με μία κανονική δόση του εμβολίου της Pfizer, είτε με μισή δόση του Moderna.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ημερομηνία λήξης πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε - μιλώντας στην ΕΡΤ - πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υπάρχει ημερομηνία ενός χρόνου, όπως συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη κάποιες χώρες όπως η Γαλλία βάζουν υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση.
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βάλει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό
Πρώτη η Κροατία έβαλε μέγιστη περίοδο ισχύος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες στη χώρα, χωρίς να αποκλείεται φυσικά αυτό να ισχύσει εν τέλει και για τους πολίτες της χώρας.
«Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες και άλλοι από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου που εγκρίνεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ (Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya, Sinopharm) όχι παλαιότερο των 365 ημερών ή πιστοποιητικό ότι έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου, εάν το εμβόλιο χορηγείται σε μία δόση (Janssen/Johnson&Johnson) όχι παλαιότερο των 365 ημερών», αναφέρει η κροατική κυβέρνηση.
Και η Αυστρία έθεσε ανώτατο όριο ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 12 μήνες για τα εμβόλια των δύο δόσεων και στους 9 μήνες για το μονοδοσικό εμβόλιο.
«Το πιστοποιητικό εμβολίου ισχύει για 360 ημέρες μετά τη 2η δόση για εμβόλια 2 δόσεων», αναφέρετε στην ιστοσελίδα του Αυστριακού Υπουργείου Τουρισμού.