Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών: «Καμία αναστολή και απόλυση εργαζομένων που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο»

Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών: «Καμία αναστολή και απόλυση εργαζομένων που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο»

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων ν. Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

 

 

 

«Η φονική πανδημία συνεχίζει να προελαύνει με δραματικά αποτελέσματα, καθώς έχουμε χιλιάδες νεκρούς συμπολίτες μας. Γεγονός που αποδεικνύει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν ανεπαρκή και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενα δημιουργώντας σύγχυση και αμφισβήτηση στον πληθυσμό.

Μεγάλη ήταν και η εξάπλωση του ιού και στις κλινικές της Λάρισας ανεξαιρέτως, καθώς έγιναν χώροι υπερμετάδοσης με δραματικά αποτελέσματα στους εργαζόμενους αλλά και στους νοσηλευόμενους αφού είχαμε δεκάδες θύματα του φονικού ιού.

Το σωματείο έγκαιρα είχε προειδοποιήσει με ανακοινώσεις του, αναδεικνύοντας ότι τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης είναι ανεπαρκή και ανεφάρμοστα.. Η εξάπλωση του ιού έχει άμεση σύνδεση με τις συνθήκες με τις οποίες εργάζονται διαχρονικά οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία. Η μεγάλη εντατικοποίηση και η υποστελέχωση δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες συγχρωτισμού ενώ η πλημμελή εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας καλλιεργούν τις συνθήκες αυτές με τις οποίες ο ιός επικράτησε μέσα στους χώρους δουλειάς. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δυο ή τρεις νοσηλευτές καλούνται να φροντίσουν από σαράντα έως πάνω από εκατό άτομα. Καθηκοντολόγιο δεν υπάρχει αφού όλοι κάνουν τα πάντα. Έτσι γίνεσαι συγχρόνως τραπεζοκόμος, βοηθός θαλάμου, τραυματιοφορέας, οδηγός ασθενοφόρου ενώ δεν παραλείπονται και οι μεταφορές εργαζομένων από δομή σε δομή για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται. Κενά που προκαλούνται από κύμα παραιτήσεων αφού οι συνάδελφοι δεν αντέχουν τις έντονες συνθήκες καταπόνησης της σωματικής τους υγείας. Σε ένα περιβάλλον με τέτοια εντατικοποίηση οι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ επικαλούμενοι όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα που ψήφισαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Έτσι ένας νέος εργαζόμενος καλείται να δουλέψει με τον κατώτατο μισθό χωρίς συλλογικά δικαιώματα. Ούτε καν το ανθυγιεινό επίδομα σε ένα περιβάλλον κατεξοχήν ανθυγιεινό.

Αντί το κράτος να ελέγξει όλα αυτά και να επιβάλλει πρωτόκολλα που να αφορούν στην πραγματικές συνθήκες δουλειάς δίνει και συγχαρητήρια στους εργοδότες για τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν την πανδημία.

Γι αυτό συνδέουμε άμεσα τον εμβολιασμό με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι στους χώρους δουλειάς.

Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι το απαραίτητο μέσο για να βγούμε από την υγειονομική κρίση. Υποστηρίζουμε τον καθολικά και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού.

Είμαστε όμως ενάντια στην προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών του κράτους στους πολίτες και την δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού.

Το «διαίρει και βασίλευε» είναι γνωστή τακτική και δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να το αποδεχτούν. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε μεταξύ μας αφού υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι μόνο το κράτος που στο όνομα της κερδοφορίας των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων έχει κάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο με αποτέλεσμα δυο καλοκαιρινές σεζόν να έχουμε δραματική αύξηση των κρουσμάτων αφού οι έλεγχοι ήταν ανύπαρκτοι.

Είμαστε μαζί με τους συναδέλφους που όλες αυτές οι παλινωδίες των αποφάσεων που αφορούν στα εμβόλια, τους έχουν κάνει επιφυλακτικούς στο να το κάνουν.

Είμαστε υπέρ της επιστήμης και του ορθού λόγου και ενάντια σε κάθε σκοταδιστική και ανορθολογική αντίληψη που ρίχνει νερό στο μήλο των επιχειρημάτων της κυβέρνησης τσουβαλιάζοντας όλους και χαρακτηρίζοντάς τους αντιεμβολιαστές.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Καμία αναστολή και απόλυση εργαζομένων που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο

Άμεση καμπάνια προσωποποιημένης και εμπεριστατωμένης επιστημονικής ενημέρωσης που να αφορά στα στοιχεία πραγματοποίησης του εμβολίου καθώς και τυχόν αντενδείξεις

Πραγματοποίηση δειγματοληπτικών τεστ μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Να παρθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα αποσυγχρωτισμού αλλά και υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει μέχρι τώρα απέδειξαν ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια όπως επικαλείται η κυβέρνηση. Απαιτούνται όλα εκείνα τα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του ιού. Η κυβέρνηση να πάψει να κουνά το δάκτυλο στους εργαζόμενους όταν η ίδια και μέσα στην πανδημία έφερε προϋπολογισμό για την δημόσια υγεία με νέες μειώσεις. Υποκριτικές λοιπόν οι επικλήσεις της προστασίας της υγείας του λαού.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για πλήρη προστασία των χώρων δουλειάς και διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

πηγή: larissanet.gr