Γουργουλιάνης: Προσωπικά δεν θα έδινα οδηγίες για μαζικό εμβολιασμό στους νέους – Τι λέει για την αύξηση εισαγωγών στη Λάρισα!

Γουργουλιάνης: Προσωπικά δεν θα έδινα οδηγίες για μαζικό εμβολιασμό στους νέους – Τι λέει για την αύξηση εισαγωγών στη Λάρισα!

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης κατά καιρούς διατυπώνει διαφωνίες σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές διαχείρισης της πανδημίας στην χώρα μας και ταυτόχρονα προβάλλει κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα που αφορούν την πανδημική κρίση και είναι πολύ σημαντικά.

 

 

 

Προσφάτως μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103.6, κάνοντας έκκληση να μην αποφασίζουμε με βάση τις μολύνσεις στη χώρα μας, σημειώνοντας: «Αυτό που ζούμε με τον υπερβολικό αριθμό των μολύνσεων, από μόνο του δε λέει τίποτα. Δεν έχουμε δει αύξηση στις νοσηλείες. Δεν πρέπει να συνδέουμε τις μολύνσεις, πρέπει να βλέπουμε τα δεδομένα».

Επίσης σημείωσε πως: “κριτήριο για την πορεία της πανδημίας αποτελούν οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις και όχι οι μολύνσεις», προσθέτοντας: “κάτι ανάλογο παρατηρείται στη Βρετανία, στο Ισραήλ και στην Πορτογαλία, όπου παρότι εντοπίζονται χιλιάδες κρούσματα, οι θάνατοι είναι ελάχιστοι, το ίδιο και οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, συνεπώς αυτό το ευρωπαϊκό πανδημικό κύμα δεν ακολουθείται από νοσηλείες και θανάτους».

Για τον εμβολιασμό στους νέους, σημείωσε: «Μια μεγάλη κατηγορία από αυτά τα κρούσματα που ανησυχούν είναι νέοι άνθρωποι οι οποίοι όμως θα το περάσουν στο πόδι, πάρα πολύ ήπια, χωρίς συμπτώματα. Προσωπικά δεν θα έδινα οδηγίες για μαζικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες», για να ολοκληρώσει υπογραμμίζοντας ότι στους εξωτερικούς χώρους μπορούν να διασκεδάσουν μαζί εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι”.

Ο Βολιώτης καθηγητής ωστόσο, μίλησε και για το “κλείσιμο” της Μυκόνου στο iatronet.gr, προβάλλοντας την διαφωνία του με αυτή την απόφαση. Εξηγεί γιατί θεωρεί βιαστικά και επιπόλαια τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν για τη Μύκονο, υποστηρίζει πως αυτά στέλνουν το λάθος μήνυμα στο εξωτερικό για τον ελληνικό τουρισμό στο σύνολό του, ενώ προτείνει τρόπους εναλλακτικής διαχείρισης. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως υπερβολική την ενασχόληση με τον αριθμό των κρουσμάτων και τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων, όσο τα κρούσματα αυτά δεν μεταφράζονται σε πίεση στο σύστημα Υγείας. Η Δεσκάτη, η Μαλεσίνα και η Μύκονος

Μάλιστα η παρέμβαση έγινε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων μελέτης – δειγματοληπτικού ελέγχου ανίχνευσης αντισωμάτων που έκανε υπό την επίβλεψή του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Η συγκεκριμένη περιοχή, που στη διάρκεια της άνοιξης βρέθηκε στο επίκεντρο πολύ μεγάλης διασποράς, πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους, βρέθηκε να έχει πετύχει σήμερα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συλλογικής ανοσίας που αγγίζει το 80% (από εμβολιασμό και φυσική νόσηση). Σε άλλη μελέτη που προηγήθηκε, βρέθηκε να έχει ανάλογα ποσοστά ανοσίας και η Δεσκάτη Γρεβενών, που βρέθηκε στο “μάτι του κυκλώνα” στη διάρκεια του δεύτερου κύματος, το φθινόπωρο.

Δεδομένα σαν τα παραπάνω, που είναι κρίσιμα γιατί δίνουν τη μεγάλη εικόνα, δεν υπάρχουν για άλλες περιοχές της χώρας, καθώς οι μελέτες ανοσοεπιτήρησης είναι ακριβές και χρονοβόρες. Αν υπήρχαν στοιχεία για τη Μύκονο, πιθανώς δεν θα οδηγούσαν στην κυβερνητική απόφαση για το μίνι lockdown στο νησί, υποστηρίζει ο καθηγητής.

“Στη Μύκονο έχουμε 30 μολύνσεις τη μέρα το τελευταίο διάστημα, άρα 200 σε μια εβδομάδα. Ξέραμε ότι στο προηγούμενο κύμα χρειαζόταν να μπουν στο νοσοκομείο οι 5, οι 6, οι 7 από τους 100. Τώρα είναι αρκετοί εμβολιασμένοι και πολλά παιδιά, άρα πιθανότατα να είναι 1 – 2 στους 100 που θα χρειαστούν νοσηλεία, δηλαδή στους 200 θα χρειαστεί να νοσηλευτούν 2 – 3 άτομα. Λοιπόν, φτιάχνεις τις δομές, προετοιμάζεις το Κέντρο Υγείας για να μπορεί να υποδεχτεί περιστατικά, κάνεις δομή καραντίνας αν χρειαστεί, φροντίζεις να υπάρχει ελικόπτερο για να πάρει τον έναν την εβδομάδα ή το δεκαήμερο που θα χρειαστεί να πάει σε ένα κεντρικό νοσοκομείο και αφήνεις τη ζωή. Αφού η πολιτική σου είναι να ανοίξεις τα νησιά και τα άνοιξες», τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης και χαρακτηρίζει ως επιπόλαιες τις αποφάσεις:

“Το μεσημέρι ανακοινώνουμε και το κλείνουμε από το βράδυ. Και δεν είναι καν κλείσιμο αυτό που έγινε. Είναι ένα κακό μήνυμα που δίνουμε προς τα έξω. Ότι αποφασίζουμε γρήγορα και επιπόλαια. Κάποιος που είναι πχ στην Ελβετία και έχει αποφασίσει να έρθει στην Ελλάδα, ακούει ότι κλείσανε τη Μύκονο. Λέει πού να πάω τώρα εκεί, μπορεί να μη μπορώ να γυρίσω, να με βάλουν σε καραντίνα 14 μέρες αν είμαι θετικός. Είναι κακή εικόνα απέναντι σε τακτική που έχουμε αποφασίσει, που είναι να ανοίξουμε τα νησιά”.

Για την αύξηση εισαγωγών στη Λάρισα

Στις δύο κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ο αριθμός των νοσηλευόμενων που δέχονται περιστατικά COVID κυμαίνεται τον τελευταίο μήνα μεταξύ των 10 και των 20 ατόμων, ενώ οι εισαγωγές σε κάθε εφημερία παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις.

“Εδώ και ένα μήνα έχουμε μονοψήφιο αριθμό εισαγωγών” θα πει στο iatronet.gr Ο κ. Γουργουλιάνης και θα συμπληρώσει: “ενδιάμεσα είχαμε κάποιες μέρες που φτάσαμε να μην έχουμε καμία εισαγωγή και τώρα έχουμε πάλι μονοψήφιο αριθμό. Δηλαδή, πριν ένα μήνα βάζαμε 5, 6, 7 περιστατικά, φτάσαμε κάποιες μέρες στο μηδέν ή στη μία εισαγωγή και τώρα φτάσαμε πάλι στις 4, 5, 6. Υπάρχει μια μικρή αύξηση, αλλά δεν έχει επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας. Πρόκειται για νέους ανθρώπους και ανεμβολίαστους”, σημείωσε.