Οι σεισμολόγοι στην Ελασσόνα – Τί είπαν για τα νέα δεδομένα σχετικά με τα ρήγματα (φώτο)

Οι σεισμολόγοι στην Ελασσόνα – Τί είπαν για τα νέα δεδομένα σχετικά με τα ρήγματα (φώτο)

Τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσα επισκέφτηκαν πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ευθύμιος Λέκκας, παρουσία του Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Θανάση Γκανά και του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και υπευθύνου του Εργαστηρίου Σεισμολογίας κ. Ευθύμιου Σώκου, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τη σεισμική ακολουθία και την τοποθέτηση δύο νέων σεισμογράφων στην Ανάληψη Συκέας και τη Βερδικούσσια.

Οι καθηγητές γεωλογίας αναφέρθηκαν στα έως τώρα αποτελέσματα των μετρήσεων στην περιοχή και σημείωσαν ότι η μετατόπιση των μετασεισμών στην ευρύτερη περιοχή της Συκέας δημιουργεί νέα δεδομένα για τα ρήγματα της περιοχής, από τα οποία τα περισσότερα ήταν γνωστά, ενώ το ρήγμα που προκάλεσε τους μεγάλους σεισμούς της 3ης και 4ης Μαρτίου δεν έχει μελετηθεί και υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διερεύνησή του.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού από τον κύριο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μετά τη συνάντηση με τους σεισμολόγους ο κ. Γάτσας δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές σεισμολογίας που επισκέφτηκαν το σεισμόπληκτο Δήμο μας και παρακολουθούν από την πρώτη κιόλας ημέρα τη σεισμική ακολουθία. Είναι σημαντικό να ακούγονται πρωτίστως οι φωνές των ειδικών και να μην επικρατεί ο πανικός και η παραφιλολογία. Οι κάτοικοι του δήμου μας δεν ήταν εξοικειωμένοι με τους σεισμούς, αλλά έχει επικρατεί πλέον η λογική και η ψυχραιμία, μετά τις σχετικές διευκρινίσεις και οδηγίες των σεισμολόγων και των ειδικών επιστημόνων».

Πηγή:onlarissa