Την Παρασκευή οι αποφάσεις Μητσοτάκη για το lockdown – Τα σενάρια για σχολεία και εστίαση!

Την Παρασκευή οι αποφάσεις Μητσοτάκη για το lockdown – Τα σενάρια για σχολεία και εστίαση!

Εντός της εβδομάδας μαθαίνουμε πώς θα πορευτούμε!

Η σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυτή την Παρασκευή με τους λοιμωξιολόγους θα είναι αυτή που θα οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις τελικές του αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Αν, δηλαδή, θα δοθεί παράταση στο lockdown, σε πρώτη φάση και στο τι θα γίνει με τα σχολεία, με τις επιχειρήσεις και την οικονομία και βέβαια με την εστίαση.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε άρση των μέτρων στις 7 Δεκέμβρη, καθώς παρότι υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία για σταθεροποίηση και κάποιες μέρες για μείωση των κρουσμάτων, τα επιδημιολογικά κριτήρια δεν επιτρέπουν ρίσκα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε οι ειδικοί και με τις συμβουλές τους προς τον πρωθυπουργό.

Η λογική λέει ότι πάμε για 14 Δεκεμβρίου και… βλέποντας και κάνοντας, ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η πανδημία σε νούμερα. Σε κάθε περίπτωση, αν πάμε σε παράταση του lockdown, τις ανακοινώσεις θα τις κάνεις μάλλον ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσω νέου διαγγέλματος.

Ολοταχώς για 2021 τα σχολεία – Οι σκέψεις για καταστήματα κι εστίαση

Την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά στη βόρεια Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, λόγω των πολλών διασωληνωμένων με κορονοϊό (ανακοινώθηκαν 600 τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου), το δίλημμα ανοικτά ή κλειστά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία μέχρι και τη διακοπή των μαθημάτων για τις γιορτές των Χριστουγέννων, συνεχίζει να ταλανίζει τους ειδικούς που δεν έχουν πάρει την τελική τους απόφαση για την άρση του lockdown λόγω κορονοϊού.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι διχασμένη κι έτσι θα παραμείνει κατά τα φαινόμενα, οπότε η εισήγηση που θα δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα παρθεί κατά πλειοψηφία κι ως εκ τούτου η τελική απόφαση βαραίνει τον πρωθυπουργό, για το αν τελικά θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, ενδεχόμενο το οποίο απομακρύνεται μέρα με τη μέρα ή αν θα πάνε για του… χρόνου μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 1.044 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, εντοπίστηκαν σε σύνολο 11.372 τεστ (7.203 μοριακά και 4.169 rapid), σε αντίθεση με τα περίπου 25.000 που γίνονταν ημερησίως το προηγούμενο διάστημα. Το θετικό είναι πως υπάρχει πτώση κάτω από «1» του δείκτη RT, αλλά 18 περιοχές της χώρας έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, με την Πιερία να είναι στο «κόκκινο».

Όπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», υπάρχει διχογνωμία στην επιτροπή κι έτσι αναμένεται να πάει μέχρι και την Παρασκευή (04/12) που θα ανακοινωθεί τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση. Εκφράζοντας την πεποίθησή του, ο καθηγητής τόνισε ότι «το μόνο που μένει να φανεί είναι αν θα πάμε για τις 14 Δεκεμβρίου στα Δημοτικά, αλλά το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές και τα Δημοτικά, μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».

Στο «OPEN TV» και στην εκπομπή στην «Ώρα Ελλάδος» ειπώθηκε ότι ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί και θα παρθεί κυριολεκτικά στο παρά… ένα, όταν και θα λάβει την τελική εισήγηση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην οποία θα έχει διαβιβαστεί το «πόρισμα» των ειδικών.

Έτσι λοιπόν, στο νέο μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα σχολεία.

Με τα έως τώρα δεδομένα στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει με αυστηρούς περιορισμούς το λιανεμπόριο για τις μικρές επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό αυστηρό καθεστώς και με ελάχιστο κόσμο μέσα. Γύρω στις 21 του μήνα αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους τα μεγάλα μαγαζιά και δη τα πολυκαταστήματα, αλλά κι αυτά με αυστηρά μέτρα.

Δεδομένα, παραμένει κλειστή η εστίαση και η διασκέδαση με ό,τι συνεπάγεται από κινηματογράφους μέχρι μπαρ και πίστες.

Τι θα γίνει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Άλλο ένα δεδομένο είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Μένει δε να αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η μετακίνηση στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ύστερα κι από τη σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο (28/11) για «μία συν μία οικογένεια το πολύ».