Κορωνοϊός: Καμία κλίνη ΜΕΘ σε Λάρισα και Τρίκαλα!

Κορωνοϊός: Καμία κλίνη ΜΕΘ σε Λάρισα και Τρίκαλα!

Σοκάρουν οι αριθμοί των διαθέσιμων ΜΕΘ, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια που δεν έχουν διαθέσιμη ούτε μία μονάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει μόλις 12 κενές, ενώ η Αθήνα 53. Θέμα χρόνου θεωρούνται πλέον οι αεροδιακομιδές.

Παράλληλα, άγγιξαν τους 602 οι θάνατοι τις πρώτες 18 μέρες του Νοεμβρίου, αριθμός εξαιρετικά ανησυχητικός καθώς αποτελεί περίπου το 50% των συνολικών θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Το μέγεθος της καταστροφής από το δεύτερο αυτό κύμα κοροναϊού είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο από το πρώτο, γεγονός που αποδεικνύεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, χθες Τρίτη, επιβεβαιώθηκαν 2.422 κρούσματα σε όλη την επικράτεια, ενώ σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ 443 διασωληνωμένων. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, καθώς συσχετίζεται με τον ρυθμό της επιδημίας που σημειώθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι το σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να δοκιμάζεται για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμα.

Η τάση σταθεροποίησης που άρχισε να φαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αποτυπωθεί σε μειωμένο αριθμό ασθενών τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, το «φορτίο» που καλούνται να σηκώσουν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας μας μέχρι τα Χριστούγεννα είναι πολύ βαρύ. Ουτοπία οι διαθέσιμες ΜΕΘ

Την ίδια στιγμή, η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει «ταβάνι», καθώς δεν υπάρχει ούτε μία διαθέσιμη κλίνη σε Λάρισα και Τρίκαλα, ενώ σημειώνεται 94% πληρότητα στη Θεσσαλονίκη και 75% στην Αθήνα. Οι εισαγωγές νέων ασθενών χθες έφθασαν κοντά στις 500. Με βάση στοιχεία του υπ. Υγείας, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211.

Η πληρότητα έχει φτάσει στο 94%, καθώς από τις 211, οι 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).