«Οιδίπους Τύραννος» στη Λάρισα – 23/7 στο κηποθέατρο!

«Οιδίπους Τύραννος» στη Λάρισα – 23/7 στο κηποθέατρο!

Την αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φιλοθεάμον λαρισαϊκό κοινό την Τρίτη 23 Ιουλίου και ώρα 9.30 μ.μ. στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.

Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Λιγνάδης στον ρόλο του Οιδίποδα και η Αμαλία Μουτούση στον ρόλο της Ιοκάστης. Στη σκηνή μαζί τους ο Νίκος Χατζόπουλος (Κρέων), ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Τειρεσίας), ο Γιώργος Ζιόβας (Άγγελος), ο Γιώργος Ψυχογιός (Θεράπων), ο Νικόλας Χανακούλας (Εξάγγελος) κι ένας χορός 10 επιπλέον ηθοποιών και μουσικών.

Η υπόθεση: Το έργο ξεκινά με ένα μυστήριο. Η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιμό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον λόγο. Ο χρησμός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγμα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων.

Υπάρχουν δύο άξονες στο έργο αυτό, το τελειότερο του αρχαίου δράματος, τουλάχιστον απ’ τα σωζόμενα, που δρουν συμπληρωματικά:

Ο ένας είναι η τέλεια πλοκή του: το έργο αυτό είναι το πρώτο στην παγκόσμια δραματουργία θρίλερ με σασπένς.

Ο δεύτερος άξονας, αυτός που κάνει τον Οιδίποδα το πρώτο υπαρξιακό έργο στην παγκόσμια δραματουργία, είναι η ίδια η ερώτηση που θέτει: «Ποιος είμαι;». Και η αλήθεια, όπως λέει ο ποιητής, «μόνον έναντι θανάτου δίδεται».

Ο Οιδίποδας είναι ο πρώτος Άνθρωπος της δραματουργίας μας, ο Αδάμ της. Και η μοίρα του μας κάνει ταπεινούς.

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ κανονικό και 15 ευρώ (φοιτητικό, άνεργοι, ΑμεΑ κλπ). Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Καλτσάς (Παπαναστασίου 57) και viva.gr