Ελληνίδα δημοσιογράφος: Δέχτηκα δύο φορές σεξουαλική παρενόχληση και απολύθηκα επειδή δεν ενέδωσα!

Ελληνίδα δημοσιογράφος: Δέχτηκα δύο φορές σεξουαλική παρενόχληση και απολύθηκα επειδή δεν ενέδωσα!

Ποια γνωστή ελληνίδα δημοσιογράφος που υπήρξε επί χρόνια παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων έκανε αυτές τις δηλώσεις;

 

Μέσα στα τριάντα πέντε χρόνια καριέρας εξομολογήθηκε ότι έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και μάλιστα απολύθηκε γιατί δεν ενέδωσε.

Ο λόγος για την Ειρήνη Νικολοπούλου.

Τριάντα πέντε χρόνια στη δημοσιογραφία.Τι καταγραφή έχει αφήσει στη ζωή σου;

Αφήνει συνεχώς καταγραφές. Δεν στάματα. Νομίζω ότι γεννήθηκα δημοσιογράφος. Θα σου πω το εξής αστείο περιστατικό: η αδελφή μου ήρθε στον κόσμο όταν ήμουν ενός έτους. Στο μαιευτήριο όπου γέννησε η μαμά μου έκανα και το πρώτο μου ρεπορτάζ 13 μηνών. Ρωτούσα κάθε λεχώνα: «Τι παιδάκι κάνατε; Να σας ζήσει». Θεωρώ πια πως γεννήθηκα μ’ αυτό το ταλέντο.

Παρά ταύτα προσπάθησες τουλάχιστον δύο φορές να ξεφύγεις από τη μοίρα.

Ηθελα να γίνω διερμηνέας. Μετά προέκυψε το επάγγελμα του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας. Με είχαν επιλέξει εξαιτίας των καλών αγγλικών. Κατά τα άλλα ήμουν εντελώς άσχετη. Συνειδητοποίησα αμέσως, όμως, ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να προσγειώνω αεροπλάνα. Θεωρώ πια ότι μέχρι να βγει η ψυχή μου η δημοσιογραφία θα αποτελεί κομμάτι της ζωής μου.

Είναι φοβερό ότι δέχτηκες σεξουαλική παρενόχληση στη διάρκεια της πορείας σου στη δημοσιογραφία.

Δέχτηκα δύο φορές σεξουαλική παρενόχληση και απολύθηκα απροκάλυπτα και στεγνά εξαιτίας της άρνησης μου να ενδώσω. Εκλαψα πολύ, αλλά τότε δεν μιλάγαμε οι γυναίκες. Τι να έλεγες, άλλωστε; Τι μπορούσε να κάνει ένα κορίτσι που μόλις ξεκινούσε απέναντι σε έναν υψηλά ιστάμενο, δυνατό άνθρωπο. Δεν έβρισκες το δίκιο σου.

Σε εφημερίδα συνέβη;

Ναι, σε εφημερίδες. Ετσι σταμάτησα μάλιστα να δουλεύω σε εφημερίδες, το οποίο θεωρώ ότι μου έκανε κακό, γιατί η εφημερίδα ήταν και παραμένει το μεγάλο σχολείο στη δημοσιογραφία και όχι η τηλεόραση. Μου στοίχισε πολύ. Για να καταλάβεις πόση δίψα είχα να μάθω τη δουλειά, πρόλαβα ακόμη και ανάμεσα στους συνεπείς υπαινιγμούς και τη μεγάλη πίεση του δεν… θα σε απολύσω» να καταλάβω τι σημαίνει «φτιάχνω ατζέντα στη δημοσιογραφία»και «κάνω ρεπορτάζ».

Αντιλαμβάνομαι ότι -τουλάχιστον τότε- σε σόκαρε το γεγονός…

Το «με σοκαρε» είναι λίγο για να περιγράψει» το συναίσθημα. Έκλαιγα με μαύρο δάκρυ. Η απόλυση μου έγινε ενώπιον όλων των συναδέλφων. Ξεφτιλιζόσουν κιόλας γιατί οι υπόλοιποι δεν ήξεραν τον λόγο που σε απέλυαν. Δεν μπορούσες να πεις ότι με απέλυσε ο διευθυντής για τον τάδε λόγο. Ευτυχώς, όσο διάστημα έμεινα στην εφημερίδα δεν μπορούσαν να πουν ότι δεν ήμουν καλή δημοσιογράφος γιατί είχα κάνει πολλά αποκλειστικά. Είχα δείξει ότι ήρθα για να μείνω.