Σενάρια τρόμου για 49 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα – Τι λένε οι ειδικοί

Σενάρια τρόμου για 49 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα – Τι λένε οι ειδικοί

Sunflowers suffer from lack of water, as Europe is under an unusually extreme heat wave, in Beaumont du Gatinais, 60 miles south of Paris, France, Monday, Aug. 8, 2022. France is this week going through its fourth heatwave of the year as the government warned last week that the country is faced with the most severe drought ever recorded. Some farmers have started to see a decrease in production especially in fields of soy, sunflowers and corn. (AP Photo/Aurelien Morissard)

Πιθανόν να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι όλων των εποχών!

Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για το επίπεδο που θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι, με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα να μην αποκλείει να είναι το πιο θερμό όλων των εποχών.

«Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Κι αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλες θερμοκρασίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, τη Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση», είπε ο κ. Λέκκας στο Mega.

Όπως εξήγησε, η θερμοκρασία στον πλανήτη ανεβαίνει αργά και σταθερά, λόγω της παρέμβασης του ανθρώπου και οδηγεί σταδιακά στην ερημοποίηση.

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι από εδώ και στο εξής θα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες και, παράλληλα, θα υπάρχουν και πιο έντονα φαινόμενα με μεγαλύτερη διάρκεια.

Ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Λέκκας είπε ότι το μείζον πρόβλημα είναι να διατηρήσουμε και τα επιφανειακά νερά, αλλά κυρίως τα υπόγεια νερά. «Στη Μύκονο αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα ”μπει” η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται», είπε.

Καιρός: Σενάριο τρόμου για θερμοκρασίες έως 49 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «Τα Νέα», η άνοδος του υδραργύρου, τα παρατεταμένα διαστήματα ξηρασίας και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω ραγδαίων βροχοπτώσεων συνθέτουν τις ακραίες συνθήκες του μέλλοντός μας.

Πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ εκτιμά ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθεί έως και κατά 16 ημέρες τον χρόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μέχρι το 2050, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τους αρνητικούς δείκτες των βροχοπτώσεων, αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά βασικές ελληνικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, η πατάτα, η ντομάτα, η ελιά και το αμπέλι.

Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, από το 2011 και μετά η θερμοκρασία στην Ελλάδα υπερβαίνει κάθε χρόνο τη μέση τιμή των 14,2° C, με ρεκόρ τα έτη 2017 και 2018 που έφτασε τους 15° C.

«Στη χώρα μας παρατηρούνται δύο φαινόμενα: το ένα είναι ότι έχουμε μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας. Η αύξηση αυτή δεν είναι παντού η ίδια, κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5° C. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, είναι της τάξεως του +1,5° C. Το δεύτερο είναι ότι ενώ το ετήσιο ύψος βροχής παραμένει σταθερό ως άθροισμα ή είναι και λίγο αυξητικό, έχουμε μείωση του αριθμού των ημερών με βροχόπτωση. Δηλαδή έχουμε λιγότερες μέρες βροχής και όταν βρέχει, βρέχει πάρα πολύ. Οι λιγότερες μέρες βροχής με μεγάλη ραγδαιότητα σημαίνουν μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας και ταυτόχρονα κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα για τη γεωργία», είπε.

Τι θα συνέβαινε, όμως, στην Αθήνα αν η μέγιστη τιμή έφτανε μια καλοκαιρινή μέρα τους 48 ή 49° C, όπως προβλέπει το σενάριο της «Liberation» για τη Γαλλία;

«Πρόκειται για μια τελείως ακραία θερμοκρασία που ξεπερνά οποιοδήποτε σενάριο, αφού στην Αθήνα η μέγιστη τιμή που έχουμε καταγράψει είναι 44,8° C. Μια θερμοκρασία της τάξεως των 48° C είναι οπωσδήποτε επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή, ειδικά αν έχει μεγάλη διάρκεια. Δε χρειάζεται να πάμε μακριά για να φανταστούμε τις επιπτώσεις: το 2007 με τον μεγάλο καύσωνα είχαμε δασικές πυρκαγιές χωρίς άνεμο και είχαμε και νεκρούς. Αυτές οι θερμοκρασίες συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος.

Τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στο άμεσο και μακρινό μέλλον εκτίμησαν ερευνητές του ΑΠΘ σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του CLIMPACT, του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Ελλάδα μέχρι το 2050 αναμένεται μεσοσταθμική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5° C και αύξηση 2,5° C ως το τέλος του 21ου αιώνα.

πηγή:star.gr