Δ. Λαρισαίων: «Μπουλούκια» και χάλκινα το Σάββατο στο κέντρο – Πού θα γίνει η εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας!

Δ. Λαρισαίων: «Μπουλούκια» και χάλκινα το Σάββατο στο κέντρο – Πού θα γίνει η εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας!

Με τα μπουλούκια το ερχόμενο Σάββατο της Τρανής Αποκριάς στο κέντρο της Λάρισας και την παραδοσιακή εκδήλωση της Καθαρής Δευτέρας στο κλειστό γήπεδο του ΕΑΚΛ της Νεάπολης, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για τις Απόκριες.

Με μπουλούκια θα γιορταστούν οι φετινές Αποκριές στη Λάρισα, μετά από δυο χρόνια πανδημίας και απαγορεύσεων, τους περίφημους θιάσους μεταμφιεσμένων που συνοδεύουν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά και ξεσηκώνουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά!

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (25 Φεβρουαρίου 2023) θα αναβιώσουν τα «μπουλούκια» καρναβαλιστών, εκδήλωση που πραγματοποιείται από το 2015, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής.

Από τις 11:30 το πρωί, η ορχήστρα κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, θα κάνει τη δυναμική έναρξη των δρώμενων, προαναγγέλλοντας την άφιξη των καρναβαλιστών στο κέντρο.

Ξεκινώντας κατά τις 12 το μεσημέρι από διαφορετικά σημεία – γειτονιές, τραγουδώντας και χορεύοντας, τα μπουλούκια θα κάνουν μια στάση στην πλατεία Ταχυδρομείου για να καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι με την ορχήστρα του Παναγιώτη Λάλεζα και τα Χάλκινα της Γουμένισσας του Αλέξανδρου Ζώρα.

​Μέχρι δε, να φτάσουν στην Κεντρική πλατεία, στις στάσεις που κάνουν σε πεζόδρομους και πλατείες, παρουσιάζουν χορούς και αναπαραστατικά έθιμα (η απαγωγή της νύφης, γαϊτανάκι, καμήλα κλπ).

Ιβγάτι αγόρια μ’ στου χουρό/ κουράσια στου σιργιάνι. να ιδείτε κι να μάθητι/ πώς πιάνιτι η αγάπη/ απού τα μάτια πιάνιτι/ στα χείλη κατιβαίνει/ κι απού τα χείλη στην καρδιά ριζώνει κι δεν βγαίνει

Στα φετινά μπουλούκια συμμετέχουν: Δρώμενον – Εστία Λαογραφίας και Τέχνης, Σύλλογος Αργιθεατών ν. Λάρισας « Ο Άγιος Νικόλαος». Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος Παλινοστούντων Ποντίων Λάρισας «ο Πόντος», Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η Καθ’ημάς Ανατολή», Μ.Ε.Σ. Αγίου Θωμά, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, Χορευτική Ομάδα Χοραγωγία, Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία.

Στο κλειστό της Νεάπολης την Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρή Δευτέρα, ο Δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες στο κλειστό γήπεδα της Νεάπολης, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με νηστήσιμα παραδοσιακά εδέσματα και μουσική από μουσικούς μέλη της Λαικής και της Παραδοσιακής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

larissanet.gr