Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για δύο βιασμούς, αθώος για άλλους δύο!

Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για δύο βιασμούς, αθώος για άλλους δύο!

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης προσέρχεται φρουρούμενος από αστυνομικούς στο δικαστήριο, Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας πρόκειται σήμερα να αποφανθεί εκτός απροόπτου για την ενοχή ή μη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημ. Λιγνάδη, για βιασμούς κατά συρροή σε βάρος ενηλίκων αλλά και ανήλικων αγοριών. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η απόφαση Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τον σκηνοθέτη

Ένοχο για δύο βιασμούς έκρινε το δικαστήριο τον Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ λόγω αμφιβολιών κρίθηκε αθώος για δύο ακόμα υποθέσεις βιασμού. Αυτή είναι η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, που δικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση από τον περασμένο Φεβρουάριο. Είχε προηγηθεί διάσκεψη δικαστών και ενόρκων η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 8:30 σήμερα το πρωί.

Πληροφορίες του star.gr, αναφέρουν πως ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ήταν ανέκφραστος όταν ακούστηκαν οι ποινές.

Το δικαστήριο μετά από διάσκεψη περίπου τεσσάρων ωρών έκρινε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για το κακούργημα του βιασμού σε βάρος δύο ανήλικων αγοριών. Την ίδια ώρα, λόγω αμφιβολιών τον έκρινε αθώο για τον βιασμό ενός ενήλικου άνδρα και ενός 16χρονου (τότε), ο οποίος αν και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο με την απόφασή του έκανε έτσι εν μέρει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ενοχή του κατηγορούμενου σκηνοθέτη για τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμού για τις οποίες κατηγορείται.

Αυτή την ώρα η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη αιτείται την αναγνώριση ελαφρυντικών. Παρόντες στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στην υπόθεση Λιγνάδη ήταν και οι βουλευτές, Σία Αναγνωστοπούλου, Κρίτων Αρσένης και Κλέων Γρηγοριάδης.

Απολογία Λιγνάδη: «Δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας. Βιαστής δεν είμαι» «Αρνούμαι τις κατηγορίες», είχε πει στην αρχή της απολογίας του ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε αναφέρει πως γνωρίζει… 2,5 από τους από τους τέσσερις άνδρες που τον έχουν καταγγείλει για σεξουαλική τους κακοποίηση, αρνούμενος σε κάθε τόνο όμως ότι τους έχει βιάσει!

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο κίνημα #metoo λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι κάτω από την ομπρέλα του μπορεί να στεγαστούν και να παίξουν τον ρόλο του θύματος διάφορα άτομα.

«Η ποιότητα μιας κατηγορίας φαίνεται ποιος ακριβώς τη λέει. Εσείς θα κρίνεται τι ποιόν είχαν όλοι αυτοί που παρήλασαν εδώ πέρα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Δημιούργησαν ένα πλέγμα, ένα σύμπλεγμα, επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι ενωμένοι σε μια αδιαίρετη μονάδα», είχε σημειώσει μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για την αυτοκριτική που όπως είπε έκανε στις φυλακές και τις σκέψεις που έκανε για το πώς ενεπλάκη στην υπόθεση, είπε μεταξύ άλλων: «Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ».