Επιστροφή από 18 έως 600 ευρώ για το ρεύμα – Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα!

Επιστροφή από 18 έως 600 ευρώ για το ρεύμα – Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα!

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια της επιδότησης – Πώς θα υπολογίσετε το ποσό

 

 

Αναδρομική επιδότηση έως 600 ευρώ για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος θα λάβουν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος εξειδίκευσε τα μέτρα στήριξης, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Η πλατφόρμα, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, θα ανοίξει τον Ιούνιο.

Ποιοι θα λάβουν την επιδότηση έως 600 ευρώ

Η νέα επιδότηση αφορά τους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικία τους και το ποσό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αφού δηλωθεί το ΙΒΑΝ. Η ελάχιστη θα είναι τα 18 ευρώ και η μέγιστη τα 600 ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο είναι έως 45.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδημα, με τον υπουργό Οικονομικών να σημειώνει πως καλύπτει το 95% των καταναλωτών.

Πώς θα υπολογίσετε το ποσό που θα πάρετε

Για να υπολογίσουν το ποσό, που θα λάβουν οι καταναλωτές, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης, που ήδη έχουν λάβει, από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν το 60% από το ποσό που θα μείνει.

Ειδικότερα:

- Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και έλαβε ο καταναλωτής επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης. Το 60% αντιστοιχεί σε επιδότηση 600 ευρώ.

- Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ, που είναι το ανώτατο ποσό της επιδότησης.

Τα κριτήρια για να λάβετε την επιστροφή των 600 ευρώ για το ρεύμα

Με την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, το σύστημα θα διασταυρώνει:

• Αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως

• Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ

• Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί. Η πληροφορία είναι διαθέσιμη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

• Τις εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πάροχος προς τον καταναλωτή.

• Το ποσό της επιβάρυνσης του καταναλωτή από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

• Αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και αν προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.