Συναγερμός στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου!

Συναγερμός στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου!

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία

 

 

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία

Η Gazprom ανακοίνωσε, χθες, ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, διότι οι δεν πλήρωσαν σε ρούβλια.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, οι δύο αυτές χώρες είναι οι πρώτες στις οποίες ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός διακόπτει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου,

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου, βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δε θα πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο και δε σκοπεύει να παρατείνει το συμβόλαιό της με την Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

«Η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της πολωνικής εταιρείας φυσικού αερίου PGNiG, οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης», επεσήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ μιλά για αθέτηση του συμβολαίου παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο Νικόλοβ.