Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού: Πού την αποδίδει…

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού: Πού την αποδίδει…

FILE - People line up at a rapid swab testing site in Rome, Dec. 30, 2021. Some European countries are making tentative plans for when they might start treating COVID-19 as an "endemic" disease, but the World Health Organization and other officials have warned that the world is nowhere close to declaring the pandemic over. (AP Photo/Andrew Medichini, File)

Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην χώρα μας. Τούτο οφείλεται κυρίως στην χαλάρωση των προστατευτικών και περιοριστικών μέτρων, στην αυξημένη κινητικότητα τις μέρες της Αποκριάς, στις κλιματικές συνθήκες που ευνοούν τον συγχρωτισμό, στην υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον 2 (κατά 50% συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον) αλλά και στην μείωση του ποσοστού ανοσίας με παράλληλη στασιμότητα των εμβολιασμών. Ακόμα και το νέο εμβόλιο Novavax δεν δικαίωσε τις προσδοκίες μας για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης καθόσον μέχρι σήμερα ελάχιστοι πολίτες (περίπου 3000) έχουν εμβολιαστεί μ’ αυτό.

Από την άλλη μεριά υπάρχει μία μικρή αύξηση των «σκληρών» δεικτών της πανδημίας (εισαγωγών, βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ, θάνατοι, θετικότητα), ενώ στα Νοσοκομεία δεν ασκείται ιδιαίτερη πίεση.

Γενικά η εκτίμησή μας είναι ότι βρισκόμαστε σε μια βραδεία αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας με την παραλλαγή Όμικρον 2 να μας θυμίζει διαρκώς την παρουσία του ιού στην κοινότητα. Το γεγονός αυτό μας επιφορτίζει με μεγαλύτερες ευθύνες και μας καταδεικνύει ότι τα βήματα χαλάρωσης θα πρέπει να είναι προσεκτικότερα έως ότου καταστήσουμε την πανδημία από τον Κορωνοιό ενδημικό νόσημα.

Η νόσηση από την Όμικρον 2 είναι ελαφριά στα παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες (όπου καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων), βαρύτερη δε στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους και σε όσους πάσχουν από ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιοαγγειακά και νευρομυϊκά νοσήματα, ανοσοανεπάρκειες, μεταβολικό σύνδρομο και άλλα.

Ο ιατρικός Σύλλογος Λάρισας πιστός πάντοτε στην αντικειμενική επιστημονική ενημέρωση συστήνει την κατ’ επιλογήν χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αναγκαστικού συνωστισμού και την αποφυγή συμπεριφορών ως η πανδημία να έχει εξαφανιστεί από τη ζωή μας. Ευελπιστούμε δε στην παρασκευή ενός ετήσιου εποχικού εμβολίου που θα σηματοδοτήσει πλέον τον ενδημικό χαρακτήρα της νόσου».

πηγή:larissanet.gr