Ο «Φίλιππος» επισκέφθηκε την Π.Ε. Λάρισας: Πως ο Μάρτης έγινε… «γδάρτης»

Ο «Φίλιππος» επισκέφθηκε την Π.Ε. Λάρισας: Πως ο Μάρτης έγινε… «γδάρτης»

Την επιβεβαίωση της λαϊκής ρήσης περί Μάρτη και… «γδάρτη» έφερε με την έλευσή του το καιρικό φαινόμενο με την ονομασία «Φίλιππος».

Για μερικές ημέρες υπήρξαν συνθήκες χειμώνα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως διανύουμε τον πρώτο ανοιξιάτικο μήνα ενώ «ξύπνησαν» και άσχημες μνήμες με την χιονόπτωση στην Αττική.

Χιόνι βέβαια είδαν πολλά μέρη της ελληνικής επικράτειας, ενώ έκανε και την εμφάνισή του σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Από το βράδυ της περασμένης Τρίτης μάλιστα ο μηχανισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκεται στους δρόμους και από τις πρώτες στιγμές της έλευσης του «Φιλίππου»δεκάδες μηχανήματα βρέθηκαν σε περιοχές των Δήμων Ελασσόνας, Φαρσάλων και Τεμπών. Εδικά στα ορεινά. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε ενημέρωση στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο συμμετέχουν Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμοι, Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΔΕΗ, με σκοπό την ενημέρωση και τον συντονισμό λόγω της κακοκαιρίας.

Από το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου η θερμοκρασία έπεσε ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να απλωθεί κι ένα λευκό «πέπλο» σε χωριά που βρίσκονται γύρω από την πόλη της Λάρισας. Τερψιθέα, Μάνδρα, Ραχούλα ντύθηκαν στα λευκά για λίγες ώρες το πρωί, ενώ ανάλογη ήταν και η εικόνα στις περιοχές του Κουτσοχέρου και του Δαμασίου. Χιονοθύελλα επίσης καταγράφηκε το πρωί της Τετάρτης στην ορεινή Καλλιπεύκη του Δήμου Τεμπών. Μάλιστα, η χιονόστρωση σε σημεία της περιοχής κυμαινόταν εκείνη την ημέρα από 10 έως και 80 εκατοστά, ανάλογα με την κατεύθυνση που δίνει στο χιόνι ο αέρας.

Το πρωί της Πέμπτης παρέμενε παγωμένο το ορεινό Λιβάδι Ελασσόνας που βέβαια είναι συνηθισμένο από τέτοιες καιρικές καταστάσεις. Είναι ενδεικτικό πως τα θερμόμετρα της περιοχής έδειχναν -5 βαθμούς Κελσίου. Για σήμερα, Παρασκευή, στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Για το Σάββατο 12 Μαρτίου, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Για την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα,την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.