Κιούμης(Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ): Η 4η δόση είναι μια υπερβολή-Παγίδες στο restart του ανοσοποιητικού!

Κιούμης(Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ): Η 4η δόση είναι μια υπερβολή-Παγίδες στο restart του ανοσοποιητικού!

«Είναι δύσκολο κι ανέφικτο πρακτικά να ζητάς από τον κόσμο κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες να εμβολιάζεται», υποστηρίζει ο καθηγητής.

 

«Εάν μας βοηθήσει η κατάσταση με την πανδημία, δεν θα ήταν σκόπιμο να περάσουμε στην 4η δόση. Απεναντίας θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα πολυδύναμο εμβόλιο, το οποίο να μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιθανές τροποποιήσεις που κάνει ο κορωνοϊός και να γίνεται μια φορά το χρόνο, όπως κάνουμε με το εμβόλιο της γρίπης». Αυτό δηλώνει στο e-farmako o Ιωάννης Κιουμής, Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ.

Όπως επισημαίνει «με βάση τα ισχύοντα η τέταρτη δόση είναι μια υπερβολή. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ανάγκη της 4ης δόσης, ακόμη και για τους ανοσοκατεσταλμένους που έχει θεσπιστεί και σε μας είναι περισσότερο ένα θεωρητικό κατασκεύασμα παρά ένα πρακτικό. Μόνο το Ισραήλ έχει κάποια στοιχεία που λένε ότι η 4η δόση τους έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη αντισωμάτων. Εάν αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία τότε υπάρχει μια μικρή τεκμηρίωση, αλλά από τον υπόλοιπο κόσμο δεν έχει υιοθετηθεί, ούτε κι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά ούτε κι από άλλους οργανισμούς υψηλού κύρους, όπως είναι τα CDC των ΗΠΑ. Δεν λέω ότι η 4η δόση είναι αναγκαία».