Κορωνοϊός: Πώς να «απολυμάνετε» και να χρησιμοποιήσετε ξανά τις μάσκες ΚΝ95!

Κορωνοϊός: Πώς να «απολυμάνετε» και να χρησιμοποιήσετε ξανά τις μάσκες ΚΝ95!

Τα πλεονεκτήματα των μασκών υψηλής προστασίας έναντι των άλλων

H χρήση μάσκας υψηλής προστασίας μπήκε στη ζωή μας για τα καλά και συνιστάται από τους ειδικούς, αφού θεωρείται ότι προστατεύει περισσότερο από την απλή χειρουργική μάσκα. Ωστόσο, λόγω του κόστους της οι πολίτες αναζητούν τρόπους για την επαναχρησιμοποίησή της.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει επαναχρησιμοποίηση της μάσκας ΚΝ95, όταν δεν υπήρχε επάρκεια μασκών στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, για να διατηρηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί η μάσκα ΚΝ95, αρκεί να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες:

Την τοποθετούμε σε χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει»

Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τρεις - τέσσερις ημέρες ώστε να εξουδετερωθούν οι ιοί

Την πέμπτη ημέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή Ν95 ή KN95 διαθέτουν αρκετά στρώματα διαφορετικών υφασμάτων, μεταξύ των οποίων ένα φίλτρο από πολυπροπυλένιο που μπορεί να παγιδέψει τα μικρότερα σωματίδια στον αέρα.

Αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τις άκρες τους, μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, έδειξε μια πρόσφατη γερμανική επιστημονική έρευνα.

Οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα. Μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό «Journal of Education and Health Promotion», οι χειρουργικές μάσκες έχουν τριπλάσια αποτελεσματικότητα από τις υφασμάτινες χειροποίητες, αλλά υστερούν έναντι των μασκών υψηλής προστασίας, γι' αυτό και η σύσταση στην Ελλάδα είναι πλέον να φοριούνται δύο απλές μάσκες ταυτόχρονα, αν κάποιος δεν φοράει μάσκα FFP2, N95 ή KN95.