Κορωνοϊός: Χάπι και από την Pfizer!

Κορωνοϊός: Χάπι και από την Pfizer!

Μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 89%

Μετά τη Merck και η Pfizer ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε χάπι εναντίον του κορωνοϊού, που μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 89%.

Πρόκειται για το δεύτερο αντι-ιικό χάπι που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και όπως ανακοίνωσε η Pfizer μετά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα σκοπεύει να καταθέσει αίτημα αδειοδότησης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στην κλινική δοκιμή με πάνω από 1.200 ασθενείς της Covid-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εκείνοι που έλαβαν τα χάπια της Pfizer είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε νοσοκομείο σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκαν εικονικά σκευάσματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας κανείς απ’ αυτούς που έλαβαν το χάπι έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, σε αντίθεση με δέκα άτομα που έλαβαν Placebo.

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία με τα συγκεκριμένα χάπια, εφόσον λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστών Αρχών, μπορεί «να εξαλείψει έως και εννέα από τις δέκα εισαγωγές σε νοσοκομεία».

Όπως επισημαίνουν λοιμωξιολόγοι, πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα που δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμους σε ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο σημειώνουν ότι πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στην αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει θεραπεία που χορηγείται από το στόμα», ανέφερε ο ειδικός σε θέματα υγείας της Emory School of Medicine, δρ. Κάρλος Ντελ Ρίο. «Αν μπορούν οι ασθενείς να ξεκινούν τη θεραπεία νωρίς, προτού νοσήσουν βαριά και καταλήξουν, όλοι θα βγουν κερδισμένοι στη μάχη κατά της Covid-19», πρόσθεσε η δρ. Σιμόν Γουάιλντς, λοιμωξιολόγος του South Shore Health.

Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα χάπια αυτά δεν αντικαθιστούν το εμβόλιο, που είναι μακράν ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο με Covid-19, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν χορηγηθούν έγκαιρα μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ή σε περιοχές όπου δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια.