Κορονοϊός: Έρχεται στη ζωή μας το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Πώς και πού θα χρησιμοποιείται?

Κορονοϊός: Έρχεται στη ζωή μας το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Πώς και πού θα χρησιμοποιείται?

Παρότι ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, εκτιμάται ότι το σχετικό έγγραφο θα αποτελεί προϋπόθεση να υπάρχει για διάφορες δραστηριότητες…

Προαιρετικός είναι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού όπως έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, εντούτοις οι πολίτες που αποφασίζουν να κάνουν τελικά το εμβόλιο θα μπορούν να λαμβάνουν σχετικό πιστοποιητικό, όπως εξήγησαν χθες τόσο ο Μάριος Θεμιστοκλέους όσο και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι πολίτες που θα έχουν κάνει την πρώτη δόση και θα λαμβάνουν και τη δεύτερη, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή το εν λόγω, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση.

Ουσιαστικά, το πιστοποιητικό αυτό θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε, πού κτλ).

Σύμφωνα, δε, με δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, ήταν προαποφασισμένο ότι θα υπήρχε απόδειξη εμβολιασμού, ωστόσο εκκρεμούσε η συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου ότι θίγονται ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Ο κ. Πιερρακάκης, μάλιστα, τόνισε χθες ότι όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Open TV.

Όπως φαίνεται, στο έγγραφο αναφέρονται τα στοιχεία του εμβολιαζόμενου, το ΑΜΚΑ του, το πού έκανε το εμβόλιο, το όνομα της εταιρίας του εμβολίου, η ημερομηνία του εμβολιασμού και η ημερομηνία χορήγησης της δεύτερης δόσης.

Εκεί που εστιάζει προς το παρόν η κυβέρνηση είναι στη δημιουργία πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού», η οποία και ετοιμάζεται, με το σχετικό έγγραφο να προγραμματίζεται να χορηγείται αρχικά για προσωπική χρήση. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη κι αν το σχετικό πιστοποιητικό θα χορηγείται για προσωπική χρήση, είναι δεδομένο πως η ελεύθερη αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρότι, δηλαδή, ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, εκτιμάται ότι το σχετικό έγγραφο θα αποτελεί προϋπόθεση να υπάρχει για διάφορες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, πάντως, χορηγείται στους υγειονομικούς που εμβολιάζονται.