Σάκης Ρουβάς | Έκοψε την κορδέλα στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας!(φωτο)

Σάκης Ρουβάς | Έκοψε την κορδέλα στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας!(φωτο)

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας άνοιξε τις υποθαλάσσιες πύλες του στα ανοιχτά της Αλοννήσου, στις ακτές της νήσου Περιστέρας και καθίσταται πλέον ο αρχαιότερος επισκέψιμος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος.

Με εντυπωσιακό τρόπο έκοψαν την κορδέλα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και σε βάθος 25 μέτρων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δημοφιλής τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, οι οποίοι καταδύθηκαν υπό τα χειροκροτήματα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που παρακολουθούσε από απόσταση αναπνοής από σκάφος την πρωτόγνωρη εμπειρία των εγκαινίων του υποβρύχιου μουσείου του ναυαγίου της Περιστέρας.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες καλεσμένοι, τουρίστες και Αλοννησιώτες παρακολουθούσαν τα δρώμενα στον βυθό από μια μεγάλη γιγαντοοθόνη στο λιμανάκι της Στενής Βάλλας, ενώ γύρω από το ναυάγιο με τους χιλιάδες ανέπαφους αρχαίους αμφορείς προσέγγισαν δεκάδες σκάφη για να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή.

Το υποβρύχιο μουσείο, που οριοθετήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστέρας και σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου, από την Δευτέρα 3 Αυγούστου και ως τις 2 Οκτωβρίου, θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, που θα θελήσει να θαυμάσει τα εκθέματα στον βυθό του περίφημου ναυαγίου που ανάγεται στον 5ο π.Χ. αιώνα.

Ο Σάκης Ρουβάς που έκοψε την κορδέλα του υποβρύχιου μουσείου, μαζί με τον Κώστα Αγοραστό εντυπωσιασμένος από το θέαμα στον βυθό είπε: «Είχα τη μεγάλη χαρά και την τιμή να καταδυθώ στο πρώτο επισκέψιμο ναυάγιο της χώρας στα ανοιχτά της Αλοννήσου, έπειτα από πρόσκληση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού».

«Πρόκειται για μια σπουδαία εμπειρία καθώς το ναυάγιο της Περιστέρας, με τους 4.000 αμφορείς, είναι το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο, χαρακτηρίζεται από άποψη μοναδικότητας ως ο “Παρθενώνας των ναυαγίων”, ενώ καθιερώνει, πλέον, τη χώρα μας στο χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού. Συγχαρητήρια στο υπουργείο Πολιτισμού, στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, καθώς και στην περιφέρεια Θεσσαλίας και σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού έργου», πρόσθεσε ο Σάκης Ρουβάς.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 21 και 28 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, στοιχεία που καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη.

Στο ναυάγιο χαρακτηριστικός είναι ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησής του σε μικρό βάθος και η ομορφιά των γαλαζοπράσινων νερών, ώστε να καθίσταται εύκολα και ασφαλώς προσβάσιμο από τους επισκέπτες καταδύτες.

Η πρόσβαση στον υπέροχο, θαυμαστό και μυστηριώδη κόσμο του βυθού, όμως, δεν θα αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά θα απευθύνεται και σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι εναλλακτικά θα έχουν την επιθυμία μεν να δουν τα εκθέματα του ναυαγίου, αλλά χωρίς να μπουν μέσα στην θάλασσα.

Αυτό θα μπορεί να συμβεί, αφού στην Χώρα Αλοννήσου θα υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και την δυνατότητα να καταδυθεί ο επισκέπτης εικονικά στο βυθό και να περιηγηθεί στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023.

Το έργο – σταθμός, που αναμένεται να καθιερώσει την Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει αναδειχθεί από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ όπως οι New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure και παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Οκτώβριο.